Староирски јазик (староирски: Goídelc, изговор: гоидјелг, МФА: [ˈgoiðʲelg]) — мртов јазик кој спаѓа во групата на келтските јазици. За овој јазик може да се каже дека претставува потомок на современиот ирски јазик. Староирскиот јазик бил создаден во текот на 6 век, во употреба бил сè до околу 10 век, кога бил заменет од средноирскиот јазик. Се претпоставува дека самиот староирски јазик настанал од или бил сличен со латинскиот јазик.

Староирски јазик
Goídelc (гоидјелг)
Застапен воИрска, Шкотска, Мански Остров, делови од Велс
ПодрачјеВелика Британија
Изумреноколу XII век
Јазично семејство
Келтски
ПисмоСтароирска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3