Љубен Пауновски

политичар

Љубен Пауновски е роден е на 19 октомври 1958 година во Прилеп, а детството го поминува во Демир Хисар. Диломирал на Филозофскиот факултет - историја на уметноста со археологија во Скопје 1984 година. По дипломирањето се вработува во Радиодифузното претпријатие, Македонска Радио-Телевизија - Скопје, како новинар и уредник во редакција.

Љубен Пауновски
Министер за одбрана
На должноста
28 јули 2000 – 13 мај 2001
Претходник Никола Кљусев
Наследник Владо Бучковски
Лични податоци
Роден(а) 19 октомври 1958
Прилеп, СФРЈ
денес Република Македонија
Националност Македонец
Партија ВМРО-ДПМНЕ
Вероисповед Православен христијанин

Извесен период бил советник на градоначалникот на град Скопје. Пратеник во Собранието на Република Македонија бил од 2 декември 1998 година и координатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Тој е поранешен член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и портпарол на партијата.

Во својата кариера бил најпрво министер за култура во 1999 и потоа министер за одбрана во 2001.

Во април 2007 тој беше осуден на три и пол години затвор[1]. Обвинението го товари за проневерени на над милион и пол евра во 2001 година. Пауновски во моментов има поднесено тужба до Судот за човекови права во Стразбур во врска со овој случај меѓу другото и поради повреда на правото на правично судење според Европската конвенција за човекови права.

НаводиУреди