Димитар Димитров (роден во с. Цакони, Воденско, Егејска Македонија на 13 ноември 1937) — македонски поет, есеист, критичар, преведувач од турски, писател за деца, политичар и дипломат.

Димитар Димитров
Димитров со Владимир Путин
Министер за образование и наука
На должноста
20 март 1991 – 4 септември 1992
Премиер Никола Кљусев
Претходник нема
Наследник Димитар Бајалџиев
Министер за култура
На должноста
30 ноември 1998 – 28 декември 1999
Премиер Љубчо Георгиевски
Претходник Слободан Унковски
Наследник Љубен Пауновски
Лични податоци
Роден(а) 13 ноември 1937
Цакони, Воденско, Грција
Националност Македонец
Партија ВМРО-ДПМНЕ
Установа Филозофски факултет

Животопис

уреди

Димитар Димитров е роден на 13 ноември 1937 година во Цакони, Воденско, Егејска Македонија[1]. Во времето на Грчката граѓанска војна неговото семејство побегнало во Македонија. Во Скопје го завршил средното образование и завршил Филозофски факултет. Во Љубљана завршил магистерски степен, додека во Загреб завршил докторат со титула доктор по филозофски науки. Во текот на својата кариера, Димитров бил професор на Филолошкиот факултет во Скопје, амбасадор на Република Македонија во Руската федерација, а од 1970 година станал член ДПМ.

Во првата експертска влада Димитров ја извршувал функцијата Министер за образование и наука, и тоа во периодот од 20 март 1991 до 4 септември 1992 година. Во периодот од 30 ноември 1998 до 28 декември 1999 година ја извршувал функцијата Министер за култура, во владата на Љубчо Георгиевски.[2].

Творештво

уреди

Автор е на книгите: Овчарче (раскази за деца, 1960), Збогум детство (раскази за деца, 1960), Кога сме деца (раскази за деца, 1962), Животот и уметноста (студија, 1967), Противставување (есеи, 1971), Македонски работи (есеи, 1991), Уметност и човекување (есеи, 1992), Меѓу тоталитаризам и демократија (есеи, 1994), Името и умот (есеи, 1999).

Наводи

уреди
Политички функции
Претходник
нема
Министер за образование и наука
20 март 1991 - 4 септември 1992
Наследник
Димитар Бајалџиев
Претходник
Слободан Унковски
Министер за култура
30 ноември 1998 - 28 декември 1999
Наследник
Љубен Пауновски
Претходник
?
Амбасадор на Македонија во Русија и Белорусија
2000 - 2003
Наследник
?