Ѓорѓи Наумов

За македонскиот политичар и министер, видете Ѓорѓи Наумов (политичар)

Ѓорѓи Наумов – Шоферо (Битола, 1916 - Скопје, 21 јули 1942) — македонски комунист, учесник во НОВ.

По професија бил автомеханичар. Заедно со својот брат Стив Наумов, се вклучил во комунистичкото движење пред Втората светска војна. Непосредно пред окупацијата на Македонија во април 1941 година, станал член на КПЈ. Бил еден од главните организатори на антифашистичката борба во Битола и Битолско. Заради тоа, како и поради своето војничко искуство, бил поставен за командир на Првиот битолски партизански одред „Пелистер“, формиран на 22 април 1942 година. Набрзо, на почетокот на мај, во близина на селото Лавци, бил заробен од бугарската војска и полиција. Бил подложен на долготрајна и жестока тортура. Откако бил осуден на смрт со бесење од битолскиот окупаторски суд, казната му била извршена во скопскиот затвор на 21 јули 1942 година.[1]

Во негова чест, Средното техничко училиште во Битола го носи неговото име.

НаводиУреди

  1. Александар Литовски, „Споменици и спомен-обележја во Битола и Битолско“, Завод и Музеј Битола, Битола, 2012, 50 стр.