Илинка Митрева

Илинка Митрева е родена на 11 февруари 1950 година во Скопје. По дипломирањето на Филолошкиот факултет во Скопје - група романска филологија во 1973 година, магистрирала на Филолошкиот факултет во Белград, а потоа и докторирала на Филолошкиот факултет во Скопје.

Илинка Митрева
Ilinka Mitreva.jpg
Министер за надворешни работи на Македонија
На должноста
1 ноември 2002 – 26 август 2006
Претходник Слободан Чашуле
Наследник Антонио Милошоски
Министер за надворешни работи на Македонија
На должноста
13 мај 2001 – 23 ноември 2001
Претходник Срѓан Керим
Наследник Слободан Чашуле
Лични податоци
Роден(а) 11 февруари 1950
Скопје, СФРЈ
денес Македонија
Националност Македонка
Партија СДСМ

Од 1974 до 2001 работи како помлад асистент, доцент и шеф на Катедрата за романски јазици и книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје. Професор по француска книжевност на Катедрата за романски јазици и книжевност е од 23 ноември 2001 до 31 октомври 2002 година. Митрева е автор на повеќе стручни и научни трудови.

Функцијата пратеник во Собранието на Република Македонија ја извршува од 1994 до 2001 година. Митрева беше претседател на Комисијата за надворешна политика и шеф на Делегацијата на Македонија во Парламентарната димензија на Централно европската иницијатива, шеф на собраниската Група за соработка со Европскиот Парламент и член на Иницијативниот одбор за создавање клубови на НАТО.

Од 13 мај до 23 ноември 2001 беше министер за надворешни работи на Република Македонија. По победата на СДСМ на парламентарните избори во 2002 година повторно е назначена на оваа функција од 1 ноември 2002 година.

Политички функции
Претходник
Слободан Чашуле
Министер за надворешни работи на Македонија
2002-2006
Наследник
Антонио Милошоски