Петар Милошевски (професор)

Петар Милошевски (р. 1949 - Скопје, 10 јануари 2015) — македонски универзитетски професор и долгогодишен директор на Институтот за фармакологија и токсикологија при Медицинскиот факултет на УКИМ. Во периодот од мај 1999 до 13 мај 2001 година бил министер за здравство на Република Македонија.

Петар Милошевски
Министер за здравство
На должноста
мај 1999 – 13 мај 2001
Претседател Љупчо Георгиевски
Претходник Драган Данаиловски
Наследник Ѓорѓи Оровчанец
Лични податоци
Роден(а) 1949
Починал(а) 10 јануари 2015
Скопје, Македонија Македонија
Националност Македонец
Професија универзитетси професор

Животопис

уреди

Милошевски е роден во 1949 година. Бил професор на медицинскиот факултет во Скопје и долги години работел како директор на Институтот за фармакологија и токсикологија при Медицинскиот факултет на УКИМ. За време на кризата во 2001 година, тој станува министер за здравство во реконструкцијата во мај 2001 како кадар на ЛДП. Починал во Скопје на 10 јануари 2015 година.[1]

Наводи

уреди