Угрофински народи

Угрофински народи или финоугриски народи — група народи кои населуваат дело на Европа и Азија. Покрај генетската поврзаност на народите, тие споделуваат и исто јазично семејство, односно сите народи зборуваат на еден од угрофинските јазици.[1]

Угрофински народи
Вкупен број
~26,505,000
Подрачја со значајно население
 Унгарија9,982,000
 Финска4,948,400
 Русија2,322,000
 САД2,288,100
 Романија1,227,623
 Естонија936,000
 Словачка520,500
 Шведска507,600
 Канада~450,000
 Србија253,899
 Украина156,600
 Норвешка60,000–100,000
Јазици
угро-фински јазици, руски јазик, татарски јазик, латвиски јазик, романски јазик, шведски јазик, норвешки јазик
Вероисповед
христијанство, шаманизам
Сродни народи
самоједски народи

Четирите најбројни угрофински народи се: Унгарци (13–14 милиони), Финци (6–7 милиони), Естонци (1.1 милион) и Мордвини (744,000). Првите три имаат свои независни држави, односно Унгарија, Финска и Естонија, а останатите се расшрткани низ Русија, Норвешка и Шведска.

Знаме на Угрофинските народи

Народи

уреди

Современи угрофински народи

уреди
народ група јазик јазична група културна област[2] Numbers матична територија/ држава други територии подгрупи
Ханти угриски народи хантиски јазик угарски јазици арктична културна област 31,000[3] Ханти-мансиски АО Јамало-Ненецски АО
Манси угриски народи мансиски јазик угарски јазици арктична културна област 12,000[3] Ханти-мансиски АО
Унгарци угриски народи унгарски јазик угарски јазици дунавска културна област 13,000,000–14,000,000 Унгарија Романија, Словачка, Србија, Украина
Комијци пермски народи комиски јазик пермски јазици арктична културна област 323,000[3] Коми Пермски крај Коми-Пермјаци
Удмурти пермски народи удмуртски јазик пермски јазици волшка културна област 552,000[3] Удмуртија Бесермјани
Маријци волшки фински народи мариски јазик мариски јазик волшка културна област 548,000[3] Мариј Ел Башкортостан, Татарстан Низински Маријци, Горски Маријци, Источни Маријци
Мордвини волшки фински народи ерзјански и мокшански јазик мордвински јазици волшка културна област 744,000[3] Мордовија Самара и други области во Русија Ерзјани, Мокшани
Финци балтофински народи фински јазик балтофински јазици балтичка културна област 6,200,000–7,000,000 Финска Ленинградска област, Карелија, Шведска, Норвешка Торнедалијци, Шумски Финци, Квени,
Карелијци балтофински народи карелиски јазик балтофински јазици балтичка културна област 61,000 Карелија Тверска област, Мурманска област, Ленинградска област
Вепси балтофински народи вепски јазик балтофински јазици балтичка културна област 5,900[3] Карелија Ленинградска област
Ижори балтофински народи ингриски јазик балтофински јазици балтичка културна област 300[3] Ленинградска област
Воти балтофински народи вотски јазик балтофински јазици балтичка културна област 60[3] Ленинградска област
Естонци балтофински народи естонски јазик балтофински јазици балтичка културна област 1,100,000 Естонија Латвија, ленинградска област Сети, Вороси
Ливонци балтофински народи ливонски јазик балтофински јазици балтичка културна област 180 Латвија
Лапонци лапонски народи лапонски јазици лапонски јазици арктичка културна област 80,000 Норвешка Шведска, Финска, Мурманска област

Исчезнати народи

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Peter Hajdu, 1975, Finno-Ugrian Languages and Peoples, Andre Deutsch Ltd (translated by G.F. Cushing); Toivo Vuorela, 1997, The Finno-Ugric Peoples, RoutledgeCurzon
  2. Korhonen, Mikko: Uralin tällä ja tuolla puolen. In the book Laakso, Johanna (edit.): Uralilaiset kansat, p. 23.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Demoskop Weekly No 543-544 Архивирано на 12 октомври 2013 г.

Литература

уреди
  • Mile Nedeljković, Leksikon naroda sveta, Beograd, 2001.
  • People of Volga and Uralic regions. Komi-Zyrians. Komi-Permyaks. Mari. Mordvins. Udmurts. Moscow, 2000. (руски: Народы Поволжья и Приуралья. Коми-зыряне. Коми-пермяки. Марийцы. Мордва. Удмурты. М., 2000.)
  • Petrukhin, Vladimir. Myths of Finno-Ugric Peoples. Moscow, 2005. 463 p. (руски: 'Петрухин В. Я. Мифы финно-угров. М., 2005. 463 с.)
  • World Outlook of Finno-Ugric People. Moscow, 1990. (руски: Мировоззрение финно-угорских народов. М., 1990.)

Надворешни врски

уреди