Удмуртија е автономна република во составот на Руската Федерација.

Удмуртская Республика
Удмурт Республика
Република Удмуртија
Знамето на Удмуртија
Знамето на Удмуртија
Грбот на Удмуртија
Грбот на Удмуртија
Знаме Грб
Местоположба во Русија
Местоположба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Приволшки
Површина: 42.100 км2
Население: 1.552.800 (2005)
Главен град: Ижевск
Густина на население: 37 жит/км2
Ижевск
Поглед на Воткинско Езеро

Географија уреди

Удмуртија е сместена во источниот дел на Источноевропската Плоча, помеѓу реките Кама и Вјатка.

Ласовен појас уреди

 

Удмуртија се наоѓа во самарскиот часовен појас (SAMT/SAMST) со часовно отстапување од +0400 (SAMT)/+0500 (SAMST).

Реки уреди

Најголеми реки се:

Езера уреди

Бидејќи нема поголеми езера во републиката, Воткинско Езеро е сместено во ова подрачје.

Природни богатстсва уреди

Урмутија има големи резерви на нафта, тресет, минерална вода, и др. Во 2002 г. нафтените резерви изнесувале 820 милиони тони. Најголемиот дел од нафтата се извезува.

Шумите прекриваат повеќе од 40% од територијата.

Клима уреди

Удмуртија има континентална клима, со топли лета и ладни зими богати со вржени од снег.

 • Просечна јануарска температура: −14,5 °C
 • Просечна јулска температура: 18,3 °C
 • Дождови: 400–600 мм

Демографија уреди

 
 • Население: 1.570.316 (2002)
  • Урбана: 1,094,338 (69,7%)
  • Рурална: 475,978 (30,3%)
  • мажи: 725,075 (46,2%)
  • Жени: 843,241 (53,7%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,160
 • Просечна старост: 35,8 г.
  • Урбана: 35,6 г
  • Рурална: 36,1 г
  • Mажи: 32,8 г
  • Жени: 38,4 г
 • Број на домаќинства: 552.862 (со 1.548.762 жители)
  • Урбани: 395.200 (со 1.084.281 жител)
  • Рурални: 157.662 (со 464.481 жител)
 • наталитет (2005)
  • Раѓања: 17.190 (11,1)
  • Умирања: 24.006 (15,5)
 • Етнички групи

Според рускиот попис од (2002), Русите се 60,1% од населението, етничките Удмурти сочинуваат само 29,3% од вкупното население. Други народи се Татари (7,0%), Украинци (11.527, или 0,7%), Мари (8.985, или 0.6%), и други помали групи со 0,5%. 2.957 жители (0,2%) не се изјасниле.

попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Удмурти 395.607 (52.3%) 480.014 (39,4%) 475.913 (35,6%) 484.168 (34,2%) 479.702 (32,1%) 496.522 (30,9%) 460.584 (29.3%)
Бесермани 9.200 (1,2%) 2.998 (0,2%)
Руси 327.493 (43,3) 679.294 (55,7%) 758.770 (56,8%) 809.563 (57,1%) 870.270 (58,3%) 945.216 (58,9%) 944.108 (60,1%)
Татари 19.248 (2,5%) 40.561 (3,3%) 71.930 (5,4%) 87.150 (6,1%) 99.139 (6,6%) 110.490 (6,9%) 109.218 (7,0%)
Други 4.716 (0,6%) 19.481 (1,6%) 30.314 (2,3%) 36.794 (2,6%) 43.061 (2,9%) 53.435 (3,3%) 53.408 (3,4%)