Мариј Ел (рус. Респу́блика Мари́й Эл) е автономна република во составот на Руската федерација. Се наоѓа на истокот од европскиот дел на Русија.

Республика Марий Эл
Република Мариј Ел
Знаме на Мариј Ел
Знаме на Мариј Ел
Грб на Мариј Ел
Грб на Мариј Ел
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Поволшки
Површина: 23.200 км2
Население: 711.540 (2006.)
Главен град: Јошкар Ола
Густина на население: 30 жит./км2
Главниот град Јошкар Ола
Марискиот национален театар
Текот на реката Мала Коксага

Народод по кое е добиено името на републиката е Мари, еден од угрофинските народи. Според пописот од 2002. Мари биле 42,88% од вкупното население, Руси биле 47,46%, а Татари 5,96%. Службен јазик е рускииот и двата јазика на народот Мари. Главен град е Јошкар Ола, додека претседател на републиката е Леонид Маркелов.

Географија

уреди

Републиката се наоѓа на источниот дел на Европско плато, поктај реката Волга. Мочурестата Мари депресија е сместена на западната страна од републиката. 57% од територијата на Мариј Ел е покриена со шуми.

Часовен појас

уреди
 

Мари ел е сместена во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика од UTC+3 (MSK)/UTC+4 (MSD).

Реки

уреди

Течат околу 476 реки во Мариј Ел. Најповеќето се мали: 10–50 m широки и .5-1.4 m длабоки. Тие вообичаено од средината на ноември до средината на април се замрзнати. најпознати реки се:

Езера

уреди

Постојат преку 200 езера во Мариј Ел, но повеќето од нив заведени се како мочуришта (1 км2 до 1–3 m). Мочуриштата покриваат голем предел на површина (10–70 км2, дури до 100 км2), и во февруари се замрзнати. Просечна длабочина им е.

Најголеми езера се:

Природни богатства

уреди

Не постојат некои поёзначајни природни пронаоѓалишта на минералиу во републиката. постојат наоѓалишѕа на тресет, минерални извори, и варовник.

Клима

уреди

Климата е претежно континентална. Зимите се ладни и врнежливи, а додека летата се топли, но со доста врнежи.

 • Просечна јануарска температура: −13 °C
 • Просечна јулска температура: +19 °C
 • Врнежи: 450–500 mm

Демографија и население

уреди
 • Популација: 727,979 (2002)
  • Урбана: 459,687 (63.1%)
  • Рурална: 268,292 (36.9%)
  • Mажи: 338,485 (46.5%)
  • Жени: 389,494 (53.5%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,151
 • Просечна старост: 36.7 г
  • Урбана: 36.7 г
  • Рурална: 36.7 г
  • Mажи: 34.0 г
  • Жени: 39.0 г
 • Број на домаќинства: 263,382 (со 717,938 жит.)
  • Урбана: 173,246 (со 455,006 жит)
  • Рурална: 90,136 (со 262,932 жит)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 7,475 (10.5)
  • Умирања: 12,256 (17.2)
 • Етнички групи
попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Мари 247,979 (51.4%) 273,332 (47.2%) 279,450 (43.1%) 299,179 (43.7%) 306,627 (43.5%) 324,349 (43.3%) 312,178 (42.9%)
Руси 210,016 (43.6%) 266,951 (46.1%) 309,514 (47.8%) 320,825 (46.9%) 334,561 (47.5%) 355,973 (47.5%) 345,513 (47.5%)
Татари 20,219 (4.2%) 27,149 (4.7%) 38,821 (6.0%) 40,279 (5.9%) 40,917 (5.8%) 43,850 (5.9%) 43,377 (6.0%)
Чуваши 2,184 (0.5%) 5,504 (0.9%) 9,065 (1.4%) 9,032 (1.3%) 8,087 (1.1%) 8,993 (1.2%) 7,418 (1.0%)
Други 1,703 (0.4%) 6,674 (1.2%) 10,830 (1.7%) 15,433 (2.3%) 14,015 (2.0%) 16,167 (2.2%) 19,943 (2.7%)