Пермски јазици — подгрупа на уралските јазици. Јазиците се зборуваат во неколку региони во западниот дел на Урал во Русија. Вкупниот број на говорници на овие јазици е околу 950.000 жители, од кои 550.000 жители зборуваат удмуртски. Како и останатите уралски јазици, така и пермските се воглавно аглутинативни и имаат богат систем на падежи. Сепак, за разлика од останатите уралски, овие јазици немаат самогласна хармонија.[1] Најстариот пишан пермски јазик е старопермскиот јазик, чии документи датираат од 14 век.[1]

Пермски јазици
Народност:Пермијци
Географска
распространетост:
падините на Урал во Русија
Класификација:уралски
  • пермски јазици
Гранки:

Пермските јазици.

Јазици уреди

Во оваа група на јазици спаѓаат удмуртскиот и комискиот заедно со своите дијалекти, односно:

Традиционално, јазиците биле класифицирани како фино-пермски јазици, заедно со финскиот, мордвинскиот и марискиот јазик. Сепак оваа класификација во скоро време била оспорена и така класификацијата на пермските јазици во рамките на уралските јазици останува неодредена.[2]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Scheucher, Bernhard. „The Permic Languages“. LanguageServer - the Languages of the World. The University of Graz. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на August 22, 2012.
  2. Kittilä, Seppo; Västi, Katja; Ylikoski, Jussi (2011). Case, Animacy and Semantic Roles. John Benjamins Publishing. стр. 354. ISBN 9789027206800. Посетено на 2012-08-23.

Литература уреди

  • Bartens, Raija (2000). Permiläisten kielten rakenne ja kehitys (фински). Helsinki: Suomalais-Ugrilainen Seura. ISBN 952-5150-55-0.
  • Csúcs, Sándor (2005). Die Rekonstruktion der permischen Grundsprache. Bibliotheca Uralica (германски). 13. Budapest: Akadémiai Kiadó. ISBN 963-05-8184-1.

Надворешни врски уреди