Маријци (мариски: мари) — угрофински народ, кој традиционално живее покрај реките Волга и Кама во Русија. Половина од мариското население живее во руската република Мариј Ел, а добар дел има и во руските републики Башкортостан и Татарстан. Порани во Русија народот го нарекувале како Черемиси.

Маријци
Вкупен број
cоколу 700,000
Подрачја со значајно население
 Русија547,605 (2010)[1]
 Казахстан4,416 (2009)[2]
 Украина4,130 (2001)[3]
 Белорусија416 (2009)[4]
 Латвија277 (2009)[5]
 Естонија241 (2011)[6]
Јазици
мариски јазик, руски јазик
Вероисповед
православие и мариска традиционална религија
Сродни народи
останати угрофински народи

Маријците се делат на три подгрупи, односно: ливадски Маријци или низински Маријци, кои живеат покрај левиот брег на реката Волга, потоа планински Маријци, кои живеат покрај десниот брег на реката Волга и источни Маријци, кои живеат во Башкортостан. Според пописот од 2002 година, во Русија имало 604,298 Маријци, од кои 18,515 планински Маријци и 56,119 источни Маријци. Скоро 60% од Маријците живеат во руралните средини.[7]

Положба на Републике Мариј Ел во Русија

Јазик

уреди

Мајчин јазик на Маријците е марискиот јазик. Марискиот јазик е дел од група на уралски јазици. Денес јазикот се пишува на кирилица. Јазичарите препознаваат четири различни дијалекти на марискиот:

  • планинско-мариски дијалект - се зборува покрај десниот брег на Волга,
  • низинско-мариски дијалект - се зборува покрај левиот брег на Волга и реката Кокшага,
  • источномариски дијалект - се зборува источно од реката Вјатка

Според пописот од 2002 година, 451,033 луѓе изјавиле дека зборуваат мариски.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Official site of the Russian Census of 2010. Information materials about the final results of the Russian Census of 2010 Архивирано на 5 јуни 2016 г.. (руски)
  2. Kazakh Census of 2009. Ethnic composition of the population Архивирано на 23 јули 2011 г.. (руски)
  3. State statistics committee of Ukraine – Ethnic composition of population, 2001 census Предлошка:Ua icon
  4. Ethnic composition of Belarus. Census of 2009. (руски)
  5. Population distribution of Latvia by ethnic composition and citizenship as of 01.07.2009 Архивирано на 18 септември 2016 г.. (летонски)
  6. RL0428: Rahvastik rahvuse, soo ja elukoha järgi, 31. detsember 2011 (естонски)
  7. Всероссийская перепись населения 2002 года, „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-07-19. Посетено на 2008-01-16.

Надворешни врски

уреди