Ленинградска област

Ленинградска област (руски: Ленинградская область) е федерален субјект на Русија (област). Се наоѓа во Северозападниот федерален округ и го носи името на револуционерот Владимир Илич Ленин. Во областа се наоѓа Санкт Петербург, некогашен Ленинград (1924–1991), но градот е административно независен од областа. По падот на СССР областа си го здржила името и покрај преименувањето на истоимениот град.

Знамето на Ленинградската област
Местоположба на Ленинградската област во рамките на Русија
Карта на Ленинградската област
Грб на Ленинградската област
Коневец

Историски областа се нарекувала Ингрија (до 1927), но тогаш регионот исто така го опфаќал и Керелискиот теснец кој ѝ бил отстапен на Русија од страна на Финска во 1940.

Областа зафаќа површина од 84,500 км2, а населението брои 1,669,205 жители (по попис од 2002). Урбаното население сочинува 66.4%. Најнаселен град е Гачина, со 88,659 жители.

Гувернер на областа е Валериј Павлович Сердјуков.

Гоеграфија уреди

Часовен појас уреди

 

Ленинградската област спаѓа под Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Административна поделба уреди

Надворешни врски уреди