Мурманска област
Знаме на Мурманската област Грб на Мурманската област
Мурманска во Русија
Северозападен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Северозападен
Површина: 144 900 км2
Население: 892 534( 2002)
Главен град: Мурманск
Густина на население: 6.2 жит. на км2
Повикувачки број: 51

Мурманска област (руски:Му́рманская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Мурманск.