Удмурти се угрофински народ, кој претежно живее во Русија, односно во автономнната република Удмуртија, во која сочинуваат 32% од населението, и во која претставува втор народ по бројност, после Русите (59%). Удмуртите претежно се од православната вероисповед, а зборуваат Удмуртски јазик, кој спаѓа во угрофинската група на уралската фамилија на јазици.

Удмурти
Вкупен број
637,000 (2002)
Подрачја со значајно население
Удмуртија
 Русија552,299 (2010)[1]
 Украина4,712 (2001)[2]
Јазици
Удмуртски, Руски
Вероисповед
Православие
(Руска православна црква)
Областа на преселување на Удмуртите во регионот Волга-Урал

Удмурти вкупно има околу 793.000.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди