Мордовија (рус. -Республика Мордовия, мокшански, ерзјански - Мордовия Республикась) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Республика Мордовия
Мордовия Республикась
Република Мордовија
Знамето на Мордовија
Знамето на Мордовија
Грбот на Мордовија
Грбот на Мордовија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Приволшки
Површина: 26.159 км2
Население: 856.833 (2006.)
Главен град: Саранск
Густина на население: 33 жит./км2
картата на Мордовија

Географија уреди

Републиката е сместена во источниот дел на Источното Европско плато на Руската Федерација. Западниот дел на републиката е сместен на платото Ока Дон, додека источниот и централниот дел се сместени на Волшката Висорамнина.

Часовен појас уреди

 

Мордовија е сместена во московскиот часовен појас (MSK/MSD). UTC+03:00 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки уреди

Течат околу 114 реки во Мордовија, од кои најголеми се:

Езера уреди

Во Мордовија има околу 500 езера.

Природни богатства уреди

Најголеми природни ресурси има на: тресет, минерална вода, и др.

Клима уреди

Климата е претежно континентална.

 • Просечна јануарска температура е: −11 °C
 • просечна јулска температура е: +19 °C
 • Дождови: ~500 mm

Демографија уреди

 • Популација: 888,766 (2002)
  • Урбана: 531,478 (59.8%)
  • Рурална: 357,288 (40.2%)
  • Maжи: 408,556 (46.0%)
  • Жени: 480,210 (54.0%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,175
 • Просечна старост: 38.7 г
  • Урбана: 36.8 г
  • Средина: 41.3 г
  • Maжи: 35.9 г
  • Жени: 41.2 г
 • Домаќинства: 332,995 (со 866,749 ж)
  • Урбани: 197,923 (со 525,808 ж)
  • Рурални: 135,072 (со 340,941 ж)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 7,394 (8.6)
  • Умитања: 14,823 (17.2)
 • Етнички групи

Мордовијците се народ од финската група на народи кои се делат на две јазични групи, мокшански и ерзјански. Овие два јазика се слични, но некаде се сметаат само како дијалекти. Според последниот попис во Русија (2002), Русите се околу 60.8% од вкупното население. Етничките Мордовијанци се само 31.9%.

попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Мордовијанци 405,031 (34.1%) 357,978 (35.8%) 364,689 (35.4%) 338,898 (34.2%) 313,420 (32.5%) 283,861 (31.9%)
Руси 719,117 (60.5%) 590,557 (59.0%) 606,817 (58.9%) 591,212 (59.7%) 586,147 (60.8%) 540,717 (60.8%)
Татари 47,386 (4.0%) 38,636 (3.9%) 44,954 (4.4%) 45,765 (4.6%) 47,328 (4.9%) 46,261 (5.2%)
Украинци 7,586 (0.6%) 6,554 (0.7%) 6,033 (0.6%) 5,622 (0.6%) 6,461 (0.7%) 4,801 (0.5%)
Други 8,884 (0.7%) 6,468 (0.6%) 7,069 (0.7%) 8,012 (0.8%) 10,148 (1.1%) 13,126 (1.5%)

Галерија уреди