Разговор со корисник:Виолетова/Архива9

Додај расправа
Тековни разговори

Странски зборовиУреди

Здраво. Во статијата Half-Life 2 има многу странски зборови, како гејмплеј, мултиплеер и др. кои би било доброн да се заменат со македнски зборови. Знам дека е тешко да се направи тоа, па поради тоа отворив разговор на оваа тема на страницата за разговор на статијата. Мислам дека ни треба Вашата стручна помош околу оваа работа. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:04, 24 октомври 2009 (UTC)

Портал:ВестиУреди

Ако можеш, види ја тука идеата за Портал:Вести. Поздрав --Никола Стоіаноски 16:54, 28 јануари 2010 (UTC)

НовелаУреди

Дали зборот „новела“ го користиш како алтернатива на „роман“, или пак според нејзиното посебно значење во македонскиот јазик? (што е секако, различно од англиското novel) Колку што јас гледам во нејзината библиографија, Жорж Санд нема напишано „новели“ во тој смисол, туку само романи (виз оваа статија). Јас сум строго против заемки и со години дозволувам само таму кадешто се најнеопходни. Ова не ми личи на таков случај. Би ценел ако ми дадеш мислење. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 03:27, 8 април 2010 (UTC)

ПатролирањеУреди

Здраво Виолетова. Патролирањето е многу корисна работа за заштита од вандали и намерни зли уредувања што би ја олеснила работата на нашата Википедија. Колку што знам јас, само админи ја проверуваат статијата и ако е сè како шти треба статијата се зачувува. Така според таа новина има главна статија и работна статија. Секоја промена после патролирањето се зачувува во работната статија и админ оценува дали новите уредувања ќе одат во главната статија. Многу корисно би ни било ова, барем да го воведеме додека имаме среден број статии. Види тука.--Никола Стоіаноски 19:20, 9 април 2010 (UTC)

Значи патролирањето се инстралира и може да се користи. Основен принцип на работа е следното: секоја статија која мислиш е добра во поглед на веродостојност и квалитет можеш да ја патролираш ако одиш најдолу на статијата, одбереш проверена или добра и стиснеш провери. Од тој момент натака секој кој е патролер и автопатролер, неговите уредувања на таа статија автоматски ќе бидат патролирани, а ако не ќе мора да ја провериме зошто тоа е основниот елемент на патролирањето - заштита од вандали. Мислам е едноставно и брзо, а и доста корисно. Поз--Никола Стоіаноски 21:47, 26 мај 2010 (CEST)

Вики средбаУреди

Здраво. Ве известуваме дека на 4 август, со почеток во 19:00 во Пјаца Либерта, Скопје ќе се одржи Вики средба. Доколку сте во можност и сте заинтересирани да присуствувате Вашето присуство или евентуално отсуство може да го најавите овде. Доколку не сте присуствувале на некоја Вики средба и сакате да добиете повеќе информации, може да испратите порака на vikipedija@lists.softver.org.mk, по што навремено ќе добиете одговор со потребните информации. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:44, 28 јули 2010 (CEST)

Лидери по годинаУреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:17, 12 октомври 2010 (CEST)

Fundraising 2010_Translation & LocalizationУреди

Greetings, my name is Sam and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2010 Fundraiser as the liaison between the Macedonian community and the Foundation. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that banner messages that perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences. I'm contacting you as I am currently looking for translators who are willing to contribute to this project, helping to translate and localize messages and suggesting messages that would appeal to Macedonian readers on the Fundraising Meta Page. Please let me know if you'd be interested in helping with this project, and add your feedback to the proposed messages as well! I look forward to working with you during this year's fundraiser. Schapman

10 години ВикипедијаУреди

        Здраво, Виолетова/Архива9!
Голема благодарност за Вашите придонеси на Википедија, која веќе 10 години е со нас и нуди слободен пристап кон слободното знаење. По тој повод, насекаде во светот ќе бидат организирани настани за прослава на овој јубилеј, а прослава ќе се одржи и во Скопје на 15 јануари 2010 година во кафе-барот Ла кања во Старата скопска чаршија. Повеќе информации за настанот може да добиете на страницата посветена на истиот. Во рамките на настанот ќе биде организирана и Вики средба, на која како и обично Вашето присуство може да го најавите на соодветната страница. Се надевам дека ќе присуствувате на оваа прослава и ќе се запознаете со многу останати корисници, кои придонесуваат за споделување на знаењето како и Вие.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 00:00, 13 јануари 2011 (CET)

За сликатаУреди

Здраво. Забележав и проблемот е што сликата не е подигната на Ризницата, туку само на Википедија на англиски, за каде што има дозвола да се употребува. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:52, 17 јануари 2011 (CET)

За СВОТ АнализаУреди

Админот Brest ми кажа да се консултирам со вас во врска со насловот на СВОТ Анализа статијата Претходно тој ми го имаше променето насловот во SWOT Анализа но се консултирав со еден професор и ми кажа дека е правилно со кирилица да го пишува па ако може да не го менувате бидејќи истата статија ми е за испит.И ако може да ја одобрите промената во SWOT Анализа каде што има само пренасочување до СВОТ Анализа статијата

Благодарам многу

Поздрав Marina.mickovska (разговор) 23:58, 23 јануари 2011 (CET)

Награда за повторната активностУреди

Здраво. Навистина ми е мило што повторно уредувате активно на Википедија на македонски јазик.

 
Награда за повторната активност на Википедија на македонски јазик.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Наградата е само знак на внимание кон Вашите нови придонеси. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:21, 27 февруари 2011 (CET)

Покана за Вики средбаУреди

      Здраво, Виолетова/Архива9!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:13, 4 јуни 2011 (CEST)

ОценувачУреди

Здраво, како е? Ќе можеш да видиш, коментираш и евентуално гласаш за кандидатурата за оценувач на еден (веројатно) португалски корисник? Позз--Никола Стоіаноски 10:19, 21 јуни 2011 (CEST)

Награда за трудољубивост и посветеностУреди

За трудољубивост и посветеност во работата.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Секоја чест! Продолжете така и понатаму.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:25, 28 јуни 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Хургада, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 22 јули 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:13, 25 јули 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Екарт Тол, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 22 јули 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:14, 25 јули 2011 (CEST)

„Франкски“, „франски“ или „франкиски“Уреди

Здраво. Би сакал ако може да ми помогнете околу правилната употреба на придавката изведена од „Франки“. Имено, ме интересира дали е правилно „франкски“, „франски“ или „франкиски“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:22, 17 август 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Хорарна астрологија, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 23 август 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:23, 23 август 2011 (CEST)

Re: WorldsheetУреди

Здраво. За оваа работа имам сознанија на ниво: знам дека постои теорија на струни. Со оглед на тоа што може да се најде на англиската Википедија за world line ([1]) и на Википедите на словенските јазици кои се поврзани со оваа статија преводот на Worldsheet ([2]) ми изгледа соодветен. Поздрав, --Wikimk (разговор) 16:45, 25 септември 2011 (CEST)

Хм, па добро тогаш, така нека остане. Поздрав -Виолетова (разговор) 16:50, 25 септември 2011 (CEST)

Здраво! Ми треба помош.Ако знаеш да ми кажеш како да го средам сега ова со шаблонов имињата се разлетани насекаде. (Carshalton (разговор) 22:00, 25 септември 2011 (CEST))

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:37, 2 октомври 2011 (CEST)

Солидарност со пријателите од ИталијаУреди

Здраво. Иако сме мали, мислам дека и нашата поддршка ќе им значи многу. Затоа доколку си поддржувач на штрајкот на корисниците на Википедија на италијански, во тек е собирање на потписи од корисниците на нашата Вики-заедница. Повеќе може да прочиташ овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:12, 5 октомври 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Хипарх, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 14 октомври 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 02:33, 15 октомври 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Билдербершка група, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 14 октомври 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 02:33, 15 октомври 2011 (CEST)

Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 годинаУреди

Изготвен е предлог „Програмски план на Викимедија Македонија за 2012 година“. Оваа година би сакале да ги вклучиме и членовите на вики заедницата и јавноста во процедурата на усвојување на програмскиот план, со јавно изложување на работната верзија на овие планови неколку месеци пред годишното собрание на Викимедија Македонија, кое ќе се одржи во втората половина на месец декември 2011 година. Сите заинтересирани имаат можност да дебатираат околу предлог целите. Како еден од активните корисници на Википедија ве повикувам да дадете свој придонес. Поздрав. --brest (разговор) 15:10, 19 октомври 2011 (CEST)

ФилмовиУреди

Здраво Виолетова, како си? Проблемот е што сите слики за филмови не се слободни и се подигнуваат локално на Википедија, а не на Комонс. Така, плакатите се подигнати локално на англиската Википедија и не можат да се користат на останатите Википедии освен ако не се преподигнат повторно на некоја друга Википедија. Така на пример, плакатот за Мртовец бил подигнат само на англиската Википедија и истата слика за да се користи кај нас мора пак да ја подигнеме кај нас. Го сторив тоа и сега е ок. Сите слики што се на Комонс (не локално) можат да се користат на сите Википедии без преподогање. Позз--Никола Стоіаноски 14:27, 23 октомври 2011 (CEST)

Да, мислам дека за секој филм треба да се подигне постер. Позз--Никола Стоіаноски 15:20, 23 октомври 2011 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Не сакам да бидам здодевен, но мислам дека е добро барем ако ништо друго да го одбележиме јубилејот со гласање за јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:55, 26 октомври 2011 (CEST)

Наградени сте!Уреди

  Лекторска награда
Благодарност за вашата првокласна лектроска работа на Википедија. :) brest (разговор) 12:25, 29 октомври 2011 (CEST)

Правопис на Соломонските ОстровиУреди

Здраво Виолетова. Водиме разговор за тоа како е правилно на македонски Соломонски Острови (според правопис) или Соломонови Острови (според начинот на пишување присвојност). Ако сакаш да го дадеш твоето мислење кај мене на разговор, одлично би било. Позз--Никола Стоіаноски 10:30, 30 октомври 2011 (CET)

Наградени сте!Уреди

  Награда за противвандализам
Секоја чест за придонесот кон отстранување на секаков вид вандализам. Kiril Simeonovski (разговор) 09:35, 1 ноември 2011 (CET)

Технички подобрувања на Википедија на македонски јазикУреди

Здраво. На селската чешма предложив неколку технички подобрувања, кои мислам дека ќе го подобрат квалитетот на Википедија на македонски јазик. Мислам дека е многу важно, па затоа Ве повикувам на дискусија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:30, 10 декември 2011 (CET)

Гласање за јубилејна статијаУреди

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:19, 11 декември 2011 (CET)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:03, 31 јануари 2012 (CET)

Јубилејна статија (55.000)Уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:26, 20 март 2012 (CET)

ВикиПроект Одржување (ВП:ОД)Уреди

 

(ова е известување за сите администратори и поактивни корисници)

Здраво! Јас ја собрав работата која што треба рутински да се врши за одржување на Википедија и ја поделив во 1)секојдневни, 2)неделни и 3)долгорочни задачи. На ВП:ОД има детален алгоритам којшто секој може да го следи ако сака да се приклучи во работата. Целта ми беше да воведам систематски начин на одржување кој ќе ни помогне правилно да ја фокусираме работата. Овде има врски до страници кои помагаат во одржувањето, плус некои корисни шаблони.

Исто така, за поискусните корисници, го создадов овој многу корисен шаблон: {{Вики-Одржување}} кој ги има собрано сите задачи, врски и шаблони на кратко. Тој шаблон можеш да го ставиш на твојата корисничка страница или некаде во корисничкиот простор за редовно да имаш пристап до овие задачи (види ја документацијата на шаблонот за параметрите).

Поздрав, и се надевам дека ова ќе ни користи и дека ќе ја олесни работата. --Brainmachine (разговор) 16:13, 1 април 2012 (CEST)

56.000 статииУреди

Здраво. Потсетување дека по обичај повторно избираме јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 5 јуни 2012 (CEST)

Солидарност кон Википедија на руски јазикУреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:09, 10 јули 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:17, 20 јули 2012 (CEST)

Фотографии за споменициУреди

Не одговорив на прашањето: „Дали се потребни фотографии на спомениците во Македонија?“, зашто не знам, и не сум упатена во таа проблематика. Секако, интересно ми беше што бев повикана да дадам свое мислење. Искрено, проблемот е што јас не комуницирам со никого на Википедијава и не ми се познати внатрешните врски, проблеми, иницијативи, платени и неплатени проекти. Мојата идеја беше некако да придонесам за подобрување на македонската Википедија (во број и квалитет на статии) и сум се фатила да ја завршам работата што ја започнав - за птиците во Македонија. За тоа, очекував помош од учениците, ама не ја добив многу, па сама си ги тргам маките. Ама, како и да е, тоа ќе го завршам. Но! Додека ги правам статиите, многу сум разочарана од претерано малиот број статии од областа на биологијата, за животните, растенијата, анатомијата на истите, како и општите поими. Каде и да свртам - секаде никулци. На пример, има ли смисла ние да имаме ваква статија за грозје? И, да не мислиш дека тотааално сум избегала од темата... поентата ми е дека - кај нас е неопходно да се направи некаков проект за зголемување на бројот и квалитетот на статиите, да се изнајде начин да се поттикинат луѓето да пишуваат и придонесуваат - ТЕКСТ, а не фотографии. Јас имам илјадници фотографии, ама не дошло време да ги ставам, и тие за мене се најмал проблем (а особено за спомениците во Македонија). Според мене, конкурсот е тотално промашување на она што најмногу ѝ фали на нашата Википедија.

Додека, пак, идејата да се вклучат средните училишта во уредување, ја сметам за делотворна и добра, но треба да се развие и организира. Кога таму би имало некакви награди (и не мора да се платени проекти), мислам дека би можело многу да се добие.

Поздрав, Билјана Богданоска, Guc zc (разговор) 17:55, 5 август 2013 (CEST), и се надевам дека не те разочарав што моето мислење за конкурсот е негативно.

  • Аха, значи, да искористиме тоа што овозможува фондацијата - тогаш сум секогаш - ЗА. А за месец-два јас ќе си завршам со мојов проект за птициве, па секако би сакала да помогнам за било какви статии за жените, бидејќи (нормално) феминистка сум во душа :). Значи, слободно контактирај ме, и кажи што треба, ќе се вложам, не е проблем. Патем, многу ми е мило за комуникацијава, бидејќи се осеќав претерано осамено, како сè што правам да го правам во воздух - а вака, малку ме отелотвори, поздрав Guc zc (разговор) 19:21, 5 август 2013 (CEST)

Thank youУреди

Thank you for translating our proposal! B25es (разговор) 17:21, 18 ноември 2014 (CET)

Струпвафли за Вас!Уреди

  овации , Жал ми е за избори Slowking4 (разговор) 01:26, 12 јуни 2015 (CEST)

ЕвиденцијаУреди

Ок, до вечер ќе ги напишам. Поздрав--Тиверополник 15:46, 27 јули 2015 (CEST)

Околу натпреваротУреди

До каде сте со резултатите за уредувачкиот натпревар натпревар за Византија? Dandarmkd (разговор) 20:31, 1 септември 2015 (CEST)

Назад на корисничката страница на „Виолетова/Архива9“.