Хипарх

старогрчки астроном

Хипарх (грчки: Ἵππαρχος, Hipparkhos; околу 190 п.н.е.120 п.н.е.), бил грчки астролог, астроном, географ и математичар. Се смета за основач на тригонометријата.[1]

Хипарх
Роден(а)ок. 190 п.н.е.
Никеја, Витинија
Починал(а)ок. 120 п.н.е.
Родос, Римска Република
Занимање

Роден во Турција), а најверојатно умрел на островот Родос. Познато е дека работел како астроном меѓу 162 и 127 п.н.е.[2] Хипарх се смета за најголем антички астроном и набљудувач. Ја развил тригонометријата, создал тригонометриски таблици, и решил неколку проблеми од областа на сферичната тригонометрија. Со неговите теории за Сонцето и Месечината, можеби е и првиот кој создал сигурен метод за предвидување на сончевите затемнувања. Меѓу останатите негови откритија се откривањето на Земјината прецесија, создавањето на првиот разбирлив ѕвезден каталог во западниот свет, и најверојатно смислувањето на првиот астролаб.

Наводи уреди

  1. C. M. Linton (2004). From Eudoxus to Einstein: a history of mathematical astronomy. Cambridge University Press. стр. 52. ISBN 0521827507.
  2. Astronomies and cultures in early medieval Europe, Stephen C. McCluskey, Cambridge University Press, 2000, p. 22

Надворешни врски уреди