Разговор за Википедија:Избрана слика/2008

Додај тема
Тековни разговори
Види исто така избрани слики за 2007 година.
2007
2008: XI • XII
2009: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2010: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2011: I • II
2016: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2017: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2018: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2019: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2020: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2021: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII
2022: I • II • III • IV • V • VI • VII • VIII • IX • X • XI • XII

Избрани слики се оние слики кои корисниците на Ризницата ги сметаат за најквалитетни согласно тамошните правила за избрани слики. Овие слики се прикажуваат на Главната страница на Википедија на македонски јазик.
Доколку викизаедницата која ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница за одреден ден биде избрана друга слика, за неа поведува постапка согласно правилата за избор на слика, т.е. сликата мора да биде изгласана за содржина и квалитет, сликата мора да има регулирани авторски права.
Предлагачот на избрана слика потребно е на страницата за разговор да предложи и предлог кој ќе оди на главната страница, и истиот да биде ставен на увид при гласањето. Текстот кој ќе го предложи во описот под сликата исто така оди на главната страница, и ја опишува сликата или нејзините особености.
Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас за, воздржан или против, како и свое мислење преку коментар, користејќи ги за сето ова соодветните предлошки: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. Само гласовите од регистрираните корисници ќе бидат земени в предвид при пребројувањето на резултатите. Гласањето завршува 6 часа пред почетокот на денот на објавувањето на сликата на главната страница.
Избрана слика е сликата која на Ризницата била избрана за слика на денот, освен ако викизаедницата ја уредува и користи Википедија на македонски јазик смета дека е потребно на главната страница треба да биде избрана друга слика. Во тој случај за избрана слика се смета:
сликата која добила најмногу гласови {{за}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, сликата која има добиено помалку гласови {{против}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}} и {{против}}, сликата која има добиено помалку гласови {{воздржан}};
доколку повеќе предложени слики добиле ист број гласови {{за}}, {{против}} и {{воздржан}}, или доколку никој не гласал, сликата која е избрана на Ризницата.


Избраната слика се поставува на главната страница.

Предлог за 47 седмица (17.11.2008 - 23.11.2008)Уреди

Замок во Нагоја, ЈапонијаУреди

 

Нагојскиот замок (名古屋城, Нагоја-џо) во Нагоја, Јапонија. Изграден е во 1525 година, уништен за време на Втората светска Војна и обновен во 1959 г.

  -- MacedonianBoy  Oui? 22:34, 9 ноември 2008 (UTC)

  --Raso mk (разговор) 23:44, 9 ноември 2008 (UTC)

  --Kiril Simeonovski (разговор) 23:47, 9 ноември 2008 (UTC)

  Andreina (разговор)

Предлог за 46 седмица (10.11.2008 - 16.11.2008)Уреди

Јужноамерикански морски лавовиУреди

 

Јужноамерикански морски лавови (лат.Otaria flavescens) се одмараат на островот “La Isla de Los Lobos” во Каналот Бигл во близина на Аргентина.

  Andreina (разговор)

  -- MacedonianBoy  Oui? 09:28, 8 ноември 2008 (UTC)

   --brest (разговор) 09:44, 8 ноември 2008 (UTC)    Да не прават и нешто друго освен што се одмараат?

   --Кирил Симеоновски (разговор) 21:17, 9 ноември 2008 (UTC)

   --Виолетова 23:45, 9 ноември 2008 (CET)    баш се слатки. една лекторска забелешка - оригинални латинични имиња (“La Isla de Los Lobos”) може да стојат само во заграда како некакво дообјаснување, инаку треба да се направи транскрипција - „Ла исла де лос лобос“...

Предлог за 45 седмица (02.11.2008 - 08.11.2008)Уреди

СмрекаУреди

 

Плодови на смрека (лат.: Juniperus communis), на падините на Водно веднаш под врвот Крстовар.

   --brest (разговор) 23:03, 19 октомври 2008 (UTC)    Фотографијата е со висока резолуција. Прикажани се плодови на смрека во различна фаза на зреење на едно стебло. Фотографијата е направена на падините на Водно, веднаш под врвот Крстовар.

   -- MacedonianBoy  Oui? 13:24, 20 октомври 2008 (UTC)

   --Кирил Симеоновскиразговор 20:30, 20 октомври 2008 (UTC)

БананиУреди

 

Банани

Предлог за 44 седмица (27.10.2008 - 01.11.2008)Уреди

ВенецијаУреди

 

Поглед на Големиот канал во Венеција од мостот „Ријалто

  -- MacedonianBoy  Oui? 17:53, 8 октомври 2008 (UTC)
   --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)
  --Kiril Simeonovski (разговор) 22:02, 9 октомври 2008 (UTC)
  -- Bloomwood (разговор)

Прелог слика за 43 седмица (20.10.2008 до 26.10.2008)Уреди

Охридско ЕзероУреди

align=center

Охридско Езеро

   Bloomwood (разговор) 17:54, 7 октомври 2008 (UTC)
   Andreina (разговор) 14:50, 8 октомври 2008 (UTC)
  -- MacedonianBoy  Oui? 17:53, 8 октомври 2008 (UTC)
   --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)
  --Kiril Simeonovski (разговор) 22:02, 9 октомври 2008 (UTC)
  --Brainmachinewtf? 21:18, 11 октомври 2008 (UTC)    Оваа слика сега е достапна и во Заедничката ризница под наслов Lake Ohrid 2008 :) Навистина добра фотографија.
  --Bloomwood (разговор)Баш ми е мило дека фотографијава ќе биде достапна на сите. Имам уште неколку вакви а дел од нив ги ставив во галеријата на слики на статијата Охридско Езеро.
   Ќе ги префрлам и тие во ризницата. Одлична работа се! --Brainmachinewtf? 12:13, 12 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 42 седмица (13.10.2008 - 19.10.2008)Уреди

Дворог камелеон (Kinyongia fischeri multituberculatum)Уреди

 

Дворог камелеон (Kinyongia fischeri multituberculatum)

   ----Boyan (разговор) 21:59, 28 септември 2008 (UTC)
   --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)
   -- MacedonianBoy  Oui? 22:15, 28 септември 2008 (UTC)
   --Kiril Simeonovski (разговор) 09:18, 29 септември 2008 (UTC)
   Bloomwood (разговор)
   Andreina (разговор) 14:49, 8 октомври 2008 (UTC)
   --brest (разговор) 18:36, 8 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 41. седмица (06.10.2008 - 12.10.2008)Уреди

РашморУреди

 

Скулптури (од лево кон десно) на Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон, Теодор Рузвелт и Абрахам Линколн на Рашмор во Јужна Дакота, САД

   -- MacedonianBoy  Oui? 22:15, 28 септември 2008 (UTC)


Избрана 1/0/0 --Brainmachinewtf? 21:21, 11 октомври 2008 (UTC)

Предлог за 40. седмица (29.09.2008 - 05.10.2008)Уреди

ВерверичкаУреди

 

Црвена верверица

   НБРМ11:33, 16 септември 2008 (UTC)
   --Kiril Simeonovski 11:39, 16 септември 2008 (UTC)
   Конечно и еден глодар на избрана слика! --Boyan 11:58, 16 септември 2008 (UTC)
   --brest 12:08, 16 септември 2008 (UTC)

Избрана 4/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

Предлог за 39. седмица (22.09.2008 - 28.09.2008)Уреди

КолосеумУреди

 

Колосеум

   НБРМ22:28, 14 септември 2008 (UTC)
   --brest 12:08, 16 септември 2008 (UTC)

Избрана 2/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)


Предлог за 38. седмица (15.09.2008 - 21.09.2008)Уреди

Тераси на оризови полиња во кинеската провинција ЈунанУреди

 

Тераси на оризови полиња во кинеската провинција Јунан

   --Brainmachinewtf? 06:46, 10 септември 2008 (UTC)
   --brest 08:47, 10 септември 2008 (UTC)
   НБРМ09:22, 10 септември 2008 (UTC)    Ко уметничко дело е, јако...
   --Кирил Симеоновскиразговор 04:48, 11 септември 2008 (UTC)    Сликата е феноменална. Одамна ни беше потребно нешто со вакви живописни бои да ни ја разубави Главната страница.
      Планирав и јас да ја предложам сликава, само мислев да не одиме со кинески една по друга... --Црноризец 20:29, 14 септември 2008 (UTC)

Избрана 5/0/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

Предлог за 37. седмица (08.09.2008 - 14.09.2008)Уреди

Археолошки локалитет ПлаошникУреди

 

Поглед кон црквата Светите Климент и Пантелејмон и археолошкиот локалитет Плаошник во Охрид.

   НБРМ22:26, 31 август 2008 (UTC)
   --brest 06:49, 1 септември 2008 (UTC)    слика со слична содржина беше скоро избрана.
   Брест е во право, сликава е речиси идентична на онаа од пред 2 недели. --Црноризец 22:01, 7 септември 2008 (UTC)
   --Brainmachinewtf? 06:46, 10 септември 2008 (UTC)

Не е избрана 1/2/0 --Brainmachinewtf? 22:07, 28 септември 2008 (UTC)

ЈангцекјангУреди

 

Свиок на реката Јангцекјанг.

   --brest 20:02, 2 септември 2008 (UTC)    интересно
   --Црноризец 22:00, 7 септември 2008 (UTC)

Предлог за 36. седмица (01.09.2008 - 07.09.2008)Уреди

Вевчански извориУреди

 

Пејзаж на вевчанските извори во близина на селото Вевчани.

   НБРМ22:04, 31 август 2008 (UTC)

Избрана 1/0/0

Предлог за 35. седмица (25.08.2008 - 31.08.2008)Уреди

Свети Јован- КанеоУреди

 

Црква "Свети Јован Богослов" - Канео во Охрид.

  --MacedonianBoy 13:33, 11 август 2008 (UTC)

Предлог за 34. седмица (18.08.2008- 24.08.2008)Уреди

Брана ГратчеУреди

 

Вештачкото езеро формирано со браната Гратче во близина на градот Кочани.

  --MacedonianBoy 13:32, 11 август 2008 (UTC)

Предлог за 33. седмица (11.08.2008 - 17.08.2008)Уреди

ПлаошникУреди

 

Црква Свети Климент Охридски- Плаошник

   --MacedonianBoy 16:38, 4 август 2008 (UTC)
  --Raso mk 18:08, 4 август 2008 (UTC)
   --Кирил Симеоновски 20:50, 8 август 2008 (UTC)

Предлог за 32. седмица (04.08.2008 - 10.08.2008)Уреди

Национален стадион во ПекингУреди

 

Националниот стадион во Пекинг е главното спортско здание на Олимписките игри во Пекинг.

   --MacedonianBoy 23:01, 31 јули 2008 (UTC)

Предлог за 31. седмица (28.07.2008 - 03.08.2008)Уреди

Македонска женска носијаУреди

Податотека:Makedonka.jpg

Девојка облечена во традиционална македонска женска носија.

   --MacedonianBoy 14:43, 28 јули 2008 (UTC)    Бидејќи нема предлог, еве една слика од мене.

Предлог за 30. седмица (21.07.2008 - 27.07.2008)Уреди

МохитоУреди

 

Мохито е кубански коктел, денес популарен ширум светот како летно освежување.

   --Crnorizec 10:08, 15 јули 2008 (UTC)    Уште една актуелна фотографија.
   --Виктор Јованоски 15:13, 18 јули 2008 (UTC)    Па дури имаме и статија.

Предлог за 29. седмица (14.07.2008 - 20.07.2008)Уреди

Осамена куќаУреди

 

Идилична сцена на осмамена куќа.

   EfkoMKD 14:20, 7 јули 2008 (UTC)    Идилична сцена на осамена куќа, креирана користејќи блендер, компјутерски софтвер за 3Д графичка обработка.    Вака можеби некој ќе ја напише статијата за Блендер (софтвер), а и сликава е ..., нели?

Предлог за 28. седмица (07.07.2008 - 13.07.2008)Уреди

Рубикова коцкаУреди

 

Рубикова коцка.

   --Brainmachinewtf? 02:26, 2 јули 2008 (UTC)    Планирам да напишам и статија за рубиковата коцка, интересен културен феномен е.

Предлог за 27. седмица (30.06.2008 - 06.07.2008)Уреди

Риба лавУреди

 

Рибата лав (Pterois antennata) живее во тропските корални мориња и е отровна. Овој примерок е сликан во зоолошката градина Шенбрун во Виена.

   --Crnorizec 14:13, 29 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 26. седмица (23.06.2008 - 29.06.2008)Уреди

Гол протестУреди

align=center

Демонстрација во Барселона, Шпанија против убивањето на животни за производство на кожена облека (21 јануари 2006).

  --Brainmachinewtf? 12:56, 19 јуни 2008 (UTC)
  --Crnorizec 08:38, 20 јуни 2008 (UTC)    хмммммммммм...
  --MacedonianBoy 10:29, 20 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 25. седмица (16.06.2008 - 22.06.2008)Уреди

Големото фоаје на Операта Гарние во ПаризУреди

 

Големото фоаје на Операта Гарние во Париз.

   --Crnorizec 21:29, 14 јуни 2008 (UTC)
  --Raso mk 21:38, 14 јуни 2008 (UTC)    Просто фасцинира
  --Brainmachinewtf? 22:25, 14 јуни 2008 (UTC)    О_О

Предлог за 24. седмица (09.06.2008 - 15.06.2008)Уреди

Формула 1 - Хајдфелд и РозбергУреди

 

Ф1 2008 - Хајдфелд и Розберг на трката во Мелбурн, Австралија.

   --Crnorizec 21:26, 8 јуни 2008 (UTC)    Навистина убава фотографија, а и со оглед на денешната трка...
   --Raso mk 21:28, 8 јуни 2008 (UTC)    Во секој поглед!!!
   --Brainmachinewtf? 21:42, 8 јуни 2008 (UTC)
   --brest 21:51, 8 јуни 2008 (UTC)

Избрана 4/0/0 --brest 21:51, 8 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 23. седмица (01.06.2008 - 08.06.2008)Уреди

Лох ЛомондУреди

 

Поглед кон езерото Лох Ломонд во Шкотска

   --Brainmachinewtf? 01:33, 1 јуни 2008 (UTC)    Навистина убава фотографија.
   --Crnorizec 18:59, 1 јуни 2008 (UTC)
   --brest 20:09, 1 јуни 2008 (UTC)

Предлог за 22. седмица (26.05.2008 - 01.06.2008)Уреди

Споменик на народната револуција во КумановоУреди

 

Споменик на народната револуција во Куманово

  --brest 08:08, 26 мај 2008 (UTC)    Предлогот е на Revizionist, од минатата седмица, но поради приговорот на Crnorizec беше тргната од поставеното место. Сликата нема некој уметнички квалитет за да се најде на главната страница. Исто така не гледам некој повод содржина на оваа тематика сега да се најде на главната страница.

Предлог за 20. седмица (12.05.2008 - 19.05.2008)Уреди

Четиритактен моторУреди

 

Четиритактен Ото-мотор. На сликата се прикажани четирите тактови: вшмукување, компресија, согорување и издув.

  --Crnorizec 00:21, 11 мај 2008 (UTC)    Коментар од предлагачот:
  --brest 08:54, 11 мај 2008 (UTC),    види Главна страница / избрана мултимедијална содржина / 2007 / седмица 28, веќе била оваа мултимедијална содржина на насловната страница.--brest 08:54, 11 мај 2008 (UTC)

Предлог за 19. седмица (05.05.2008 - 12.05.2008)Уреди

Мапа на ИнтернетУреди

 

Делумна мапа на Интернет сообраќајот со околу 40.000 јазли. Секоја точка претставува една IP адреса. Податоците за сообраќајот се од Опте.

  --Crnorizec 21:04, 4 мај 2008 (UTC)    Коментар од предлагачот: /
  --brest 14:27, 5 мај 2008 (UTC)--    Добар избор.--brest 14:27, 5 мај 2008 (UTC)

Предлог за 18. седмица (28.04.2008 - 05.05.2008)Уреди

Велигденски јајцаУреди

 
Велигденски јајца

      Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е Велигден мој предлог е оваа слика.--Raso mk 22:13, 17 април 2008 (UTC)
   Го повторувам предлогот од Raso mk. Веќе се изјаснив за следната недела. --Crnorizec 17:38, 21 април 2008 (UTC)
   Добра слика и треба да се стави на главната страна!--MacedonianBoy 21:24, 22 април 2008 (UTC)
     гитардемон     Алес Гуте, ама мислам дека лани баш истата слика ја имавме за Велигден, или оломнани :)

   имаме ли начин да провериме дали била и лани? јас не можев да најдам таква страница. ако се повторува, сигурно можеме да најдеме и друга слична слика... --Crnorizec 21:25, 24 април 2008 (UTC)
   Според Главна страница / избрана слика / 2007 не е избрана за 2007 година. Пред 24 јуни 2007 година немаме избор на слики.:--brest 14:32, 5 мај 2008 (UTC)

Предлог за 17. седмица (21.04.2008 - 28.04.2008)Уреди

Капитолинска волчицаУреди

 
Капитолинска волчица е бронзена Етрурска фигура на волчица од 5. век п.н.е., која според легендите ги одгледала Ромул и Рем - основачите на Рим.

   Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е годишнина од основањето на Рим (традиционално), предлагам да ја ставиме оваа слика.
   --brest 20:16, 17 април 2008 (UTC)    Предлогот има добар настан за повод и баш би било добро да се најде некоја слика на оваа тема на насловната страница во тој период, иако лично мене фотографијата не ми се допаѓа, бидејќи објектот кој го одбележува настанот се бори да стане централен покрај субјекти кои го набљудуваат првиот. А и фотографијата не е со најдобар квалитет од технички аспект (слаба резолуција). Би сугерирал да се избере нешто подобро.--brest 20:16, 17 април 2008 (UTC)
   Сега кога ја анализирам сликата подетално, гледам дека резолуцијата е ок, ама кога ќе се обработи со софтверот од википедија за да се сведе на бараната големина се губи на квалитет. А се чини дека волчицата била од вторстепено значење за фотографот. Мислам дека сепак треба да избереме друга слика.--brest 22:04, 17 април 2008 (UTC)

Велигденски јајцаУреди

 
Велигденски јајца

   Коментар од предлагачот: Бидејќи следната недела е Велигден мој предлог е оваа слика.--Raso mk 22:13, 17 април 2008 (UTC)

Ритуално пред-Велигденско распнување на крстУреди

 
Ритуално пред-Велигденско распнување на крст, Филипини 2006.

      Коментар од предлагачот: Заборавив на Велигден... А оваа недела да одиме со ваква (откачена) слика, а следната со јајцата? --Crnorizec 09:47, 20 април 2008 (UTC)
   Бидејќи оваа недела е распнат Исус Христос, подобро да одиме со крстовите, а следната со јајцата. --Raso mk 10:10, 20 април 2008 (UTC)

Jesus Carrying the Cross, El GrecoУреди

 
Jesus Carrying the Cross, El Greco, 1580..

   --brest 10:21, 20 април 2008 (UTC)    Поводот е добар и од предложените можеби најдобар. Предлагам да се погледне следнава сликa, како мој предлог за можна замена за веќе предложената слика.
      Баш од него!? Мислам дека со тоа име конјуктурата во моментов му е доста ниска за во МК... :-) --Crnorizec 14:07, 20 април 2008 (UTC)
   Уметност си е уметност, не би требало да познава никави граници. Барем не за мене.--brest 16:17, 20 април 2008 (UTC)
   Исто така и индивидуалните човечки права. Но, за жал...
   Ел Греко (1541-1614) бил/е уметник со светска слава, кој што го потенцирал своето грчко потекло. Е сега каква врска имаат индивидуалните човекови права (чии?) со Ел Греко? Што човекот направил или не направил за да ги загрози тие нечии права?--brest 05:23, 22 април 2008 (UTC)
  Кога ќе изберат грците слика од Личеновски на нивната главна страница? Моите индивидуални и нашите колективни човечки права се засегнати од народот чиј потомок е тој. Не дека чоекот има врска со ова денес, ама шо па баш него да го "славиме" на нашата страница? --Crnorizec 01:10, 23 април 2008 (UTC)
   Ова веќе ги поминува границите на културен разговор. Би ви препорачал вашите чувства на омраза кои ги демонстрирате тука да ги практикувате на друго место бидејќи постојат принципи и правила на википедија кои директно се косат со вашите ставови.--brest 06:55, 23 април 2008 (UTC)
   Би Ве упатил на "правилата на википедија" на овие страници кајшто цвета геноцид и фашизам: http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonia_naming_dispute, http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonian_language_naming_dispute, http://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:NikoSilver, и многу други што (се надевам) и сами ќе ги најдете ако се заинтересирате. За жал, не знам грчки за да Ве упатам на (веројатно) уште порадикални примери на грчката Википедија. Секоја нација си има своја идеологија-образование-патриотизам и систем низ кој тие концепти ги промовира, и нема ништо непринципиелно во тоа. Инаку не би постоеле нациите, нели? Би имало само луѓе... --Crnorizec 23:24, 23 април 2008 (UTC)
   Дефинитивно оваа слика за оваа недела.Воскернувањето на Исус да го почитуваме оваа недела а наредната може таа со јајцата.--MacedonianBoy 18:26, 20 април 2008 (UTC)
   Ем уметност, ем религија--Raso mk 23:30, 20 април 2008 (UTC)

Предлог за 16. седмица (14.04.2008 - 21.04.2008)Уреди

БожилакУреди

 
Божилак или виножито се појавува како резултат на рефракција на сончевата светлина низ водени капки, обично после дожд.

Коментар од предлагачот: - vinozito vinozito baba veli zunica , vinozito na nebo i sapunica
Назад на проектната страница „Избрана слика/2008“.