Џорџ Вашингтон (22 февруари 173214 декември 1799) бил првиот американски претседател од 1789 до 1797.

Џорџ Вашингтон
Роден Џорџ Вашингтон
22 февруари 1732
Вестморленд, САД
Починал 14 декември 1799
Монт Вернон, САД
Познат американски револуционер и претседател
Занимање фармер и војник
Сопружник Марта Дендриџ Кустис Вашингтон

Вашингтон бил командант на силите во Северна Америка кои во 1774 година востанале против британската власт.

Востаниците протестирале против обврската да плаќаат големи даноци на лондонската влада, а самите немале претставник во Британскиот парламент кој ги донел тие закони.

Во таа војна за ослободување, Џорџ Вашингтон успеал да ги совлада британските владини сили и ја присилил Велика Британија да им ја признае незвисноста на Соединетите Американски Држави, што веќе официјално била прогласена на 4 јули 1776 година.

Чистата кариера на Вашингтон и неговите решавачки воени успеси биле такви што Американците воопшто не се двоумеле кога дошло времето кого да изберат за прв претседател. Тој останал на функцијата во текот на два мандата, а денес меѓу Американците е познат како „татко на нацијата”.

Поврзано

уреди