Рабно мореморе делумно опкружено од острови, архипелази или полуострови, во близина на отворени океани на површината и/или се граничи со поморски гребени на морското дно.[1]

Рабните мориња како што се одредени од IMO
Арапското Море како рабно море на Индискиот Океан

Рабни мориња во светот уреди

 
Норвешкото Море

Изворите се разликуваат за тоа кои мориња се сметаат за рабни, како и во тоа кое море припаѓа на кој океан. Не постои едно единствено тело за оваа работа.

Рабни мориња на Северноледениот Океан:

 
Ирското Море

Рабни мориња на Атлантскиот Океан:

Рабни мориња на Индискиот Океан:

 
Егејско, Јадранско, Јонско и Тиренско Море

Рабни мориња на Средоземното Море:

Рабно море на Црното Море:

 
Коралско Море

Рабни мориња на Тихи Океан:

Рабни мориња на Јужниот Океан:

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 American Congress on Surveying and Mapping (1994). Glossary of the mapping sciences. ASCE Publications. стр. 469. ISBN 978-0-7844-0050-0. Посетено на 9 декември 2010.
  2. Kara Sea, Encyclopædia Britannica
  3. Laptev Sea, Encyclopædia Britannica
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 James C. F. Wang (1992). Handbook on ocean politics & law. Greenwood Publishing Group. стр. 14–. ISBN 978-0-313-26434-4. Посетено на 9 December 2010.
  5. Longhurt, Alan R. (2007). Ecological Geography of the Sea. Academic Press. стр. 104. ISBN 978-0-12-455521-1. Посетено на 13 December 2010.
  6. Andaman Sea, Encyclopædia Britannica