Чукотско Море

море

Чукотското Море е главно плитко море што се наоѓа меѓу Алјаска, Сибир и централниот Арктички Басен. Во морето доаѓа вода со ниска соленост од Тихиот Океан преку тесниот и плиток Берингов Проток. Оваа вода се меша со постудената и посолена вода во Чукотското Море; измешаната вода потоа оди во Арктичкиот Басен. На североисток постои подморски канал низ кој измешаната вода се влева во Бофортовото Море. Чукотското Море е целосно заледено од декември до мај. Во него живеат голем број моржови и неколку видови фоки.

Мапа на Чукотското Море