Отвори го главното мени

Јапонски Архипелаг

Сателитска карта на Јапонија

Јапонскиот Архипелаг (日本列島 Nihon Rettō?), кој ја оформува државата Јапонија, се протега од североисточниот до југозападниот дел на североисточниот брег на евроазиското копно, и ги раздвојува Тихиот Океан и Јапонското Море. На крајот од Втората Светска Војна се употребувал терминот Домашни острови.

ОстровиУреди

  Главна статија: „Листа на јапонски строви.

Архипелагот содржи повеќе од 3.000 острови, вклучувајќи го најголемите 4 острови кои сочинуваат 97% од вкупната територија на Јапонија и тоа:


  1. Хокаидо
  2. Хоншу
  3. Шикоку
  4. Кјушу

ПоврзаноУреди