Бофортово Море

мрое во Северноледениот Океан

Бофортово Морерабно море кое што се наоѓа во Северноледениот Океан.

Бофортово Море
ВидМоре
Сливни земјиКанада, САД
Површина&10000000000476000000000476.000 км2
Прос. длабочина1004 м
Најг. длабочина4683 м
Наводи[1][2]

Има плитка крајбрежна област и длабока област, наречена Бофортова Длабочина. Морето е под лед во најголемиот дел од годината, но е пловно во близина на брегот меѓу август и октомври. Реката Мекензи во морето носи милијарди тони слатка вода и 15 милиони тони нанос секоја година.

Наводи уреди

  1. Beaufort Sea, Голема Советска енциклопедија (руски)
  2. Beaufort Sea, Encyclopædia Britannica on-line