Општина Маврови Анови

Општина Маврови Анови
денес дел од Општина Маврово и Ростуше

Mavrovi Anovi 2004.png

Грб на Општина Маврови Анови
Грб
Општи податоци
Седиште Маврови Анови
Демографија
Население 984 жит.
Населени места
Самоуправа
Контактни податоци

Општина Маврови Анови — поранешна рурална општина во Западна Македонија, основана 1996 година, а укината со Законот за територијална организација на локалната самоуправа во 2004 година, кога заедно со Општина Ростуша ја формирале својата Општина Маврово и Ростуше. Центар на општината било селото Маврови Анови.[1]

Карта на општина Маврови Анови со селските атари.
Демографска карта на општина Маврови Анови со селските атари.

МестоположбаУреди

Општината се наоѓала во Западна Македонија, а граничела со општините Неготино - Полошко, Вруток, Долна Бањица, Зајас и Ростуше и државите Србија и Црна Гора на север и Албанија на запад.[1]

Населени местаУреди

Во општината се наоѓале следните населени места: Беличица, Бибање, Богдево, Бродец, Волковија, Врбен, Грекање, Дуф, Жужње, Кичиница, Кракорница, Леуново, Маврови Анови, Маврово, Нивиште, Никифорово, Нистрово, Ничпур, Ново Село, Орќуше, Рибница, Сенце, Сретково, Тануше и Церово.[1]

НаселениеУреди

Според пописот од 2002, општината имала 984 жители, 288 домаќинства и 1831 живеалишта. Најбројно население имал центарот на општината, Маврови Анови.

Полова структура на населението во општина Маврови Анови[2]Уреди

пол бројност процент
машки 513 52,13%
женски 471 47,87%
вкупно 984 100%

Етничка структура на населението во општина Маврови Анови[2]Уреди

националност бројност процент
Македонци 571 58,03%
Албанци 379 38,52%
Турци 16 1,62%
Роми 10 1,02%
Власи 0 0%
Срби 5 0,51%
Бошњаци 1 0,10%
останати 2 0,20%
вкупно 984 100%

Јазична структура на населението во општина Маврови Анови[2]Уреди

мајчин јазик бројност процент
македонски 597 60,67%
албански 379 38,52%
турски 1 0,10%
ромски 1 0,10%
влашки 0 0%
српски 5 0,51%
бошњачки 1 0,10%
останати 0 0%
вкупно 984 100%

Верска структура на населението во општина Маврови Анови[2]Уреди

религија бројност процент
православни 566 57,52%
муслимани 415 42,18%
католици 0 0%
протестанти 0 0%
останати 3 0,30%
вкупно 984 100%

Културни и природни знаменитостиУреди

Културни знаменитостиУреди

Археолошки наоѓалишта[3]Уреди
Верски објекти[4]Уреди
СпоменициУреди

Природни знаменитостиУреди

ВодопадиУреди
ЕзераУреди
РекиУреди
ПештериУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 “Сл. Весник на Република Македонија” бр. 49/96 од 14.09.1996 година
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Герасимовски, Дончо (2002). „Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија - Книга Х“ (PDF). Државен завод за статистика, „Даме Груев“ - 4, Скопје.
  3. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069.
  4. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска. уред. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врскиУреди