Голема Пештера е пештера со должина од 193, нивелација 11, позната и како Голема Пештера Кашајне.

Пештерата се наоѓа во северниот дел на Џервинска греда, во областа Петрово Село, општина Кладово. Рекичката Велика Пештера, долга 900 метри, со сливно подрачје од 0,5², тече низ протерозојските гнајсеви на кристалот Теке и на 370 м.н.в ги нурнува горнјурски варовници на Џервинските греди. Во главниот канал тоне и повторно извира низ мала пештера под низводниот варовнички дел, во допир со песочниците и глините од долникредестите.

Должината на главниот канал е 129, се одликува со исечени ерозивни тераси и големи количини на талог, додека пештерски украси речиси и да нема.

Поврзано уреди

  • Мала пештера

Извори уреди

Надворешни врски уреди

  • Више аутора (2015). Лексикони националних паркова Србије - Ђердап. Београд: ЈП Службени гласник - Географски институт "Јован Цвијић" САНУ. стр. 47. ISBN 978-86-519-1799-1. Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help); |access-date= бара |url= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)