Источна Македонија и Тракија

управна област во Егејска Македонија и Западна Тракија, Грција
Оваа статија се однесува на грчката административна област. За други значења на Македонија, видете Македонија (појаснување). За други значења на Тракија, видете Тракија (појаснување).

Источна Македонија и Тракија е една од тринаесетте области во Грција, составена од источниот дел на Егејска Македонија заедно со Западна Тракија. Поделена е на македонските окрузи Драма и Кавала (со посебната општина-округ Тасос) и тракиските окрузи Скеча (Ксанти), Родопи и Марица (Еврос).

Источна Македонија и Тракија
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Областа Источна Македонија и Тракија во Грција
 
Главен град Ѓумурџина
Окрузи Драма
Марица
Кавала
Скеча
Родопи
Население 623.248 (2005)
Површина 14.157 км²
Густина 44 жит/км²
Податоци...
Портал www.remth.gr

Надворешни врски уреди