Јужен Егеј е една од тринаесетте периферии на Грција. Се состои од островите Киклади и Додеканези во јужното Егејско Море. Главниот град на периферијата се наоѓа во Ермуполи, на островот Сирос, додека подканцеларија оперира на Родос, економскиот, социјалниот и туристичкиот центар на периферијата.

Coat of arms of Greece.svg
Јужен Егеј
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Областа Јужен Егеј во Грција
 
Главен град Ермуполи
Окрузи Додеканези
Киклади
Население 320.001 (2005)
Површина 5.286 км²
Густина 61 жит/км²
Податоци...
Портал www.notioaigaio.gr

ГеографијаУреди

 
Град Ермополи, седиште на периферијата
 
Познатиот и монденски Санторини се наоѓа на југот на периферијата
 
Манастир на св. Јована Богослов на Патмос, под заштита на УНЕСКО
 
Бројните помали острови живеат мирен живот - Аморгос

Рељеф: Островите од Јужен Егеј се наоѓаат во две групи: Кикладите се сместени во средишниот дел на Егејското море, додека Додеканите се положени долж југозападниот брег на Мала Азија. Имаат вкупна површина од 5.286 km². Сите острови се со покрената почва и се планински во поголемиот дел. Покрај брежните рамницени се ретки, но постојат, и тогаш се густо населени и плодни. Клима: На јужноегејските острови владее изразито средоземна, па се сушни.

Вода: Островите во јужниот Егеј се сместени во средишниот и источниот дел на Егејското море. Островите кои се поблиску до малоазиското копно (Родос, Кос) се богати со вода (подземни извори), додека оние подалечни се (сите Киклади) без дадените можности, па се и негостољубиви за живот.

Види уштеУреди

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди