Родопи (округ)

Префектурата Родопи ( грчки: Περιφερειακή ενότητα Ροδόπη ) е округ во периферијата на Источна Македонија и Тракија и историската покраина Тракија, во североисточна Грција. Административен центар на округот е градот Комотини, а вториот најважен е градот Сапес.

Округот Родопи е основан во 2011 година на местото на поранешната префектура, која имала ист, обем и граници.

Природни карактеристикиУреди

Округот Родопи се наоѓа на североисток на Грција и северната граница е границата со Бугарија. На југ, округот се протега по северниот брег на Егејското Море. На запад, округот Родопи граничи со округот Ксанти, а на исток со округот Еврос.

Подрачјето на Родопскиот округ има центар во крајбрежната рамнина на северниот брег на Егејското Море. Рамнината е во приморскиот дел мочуришна. Половина од округот на север и исток е планинска и има планини од Родопскиот систем: на север планината Кула и на исток Сапка.

Климата е средоземна по должината на брегот и на пониските терени, додека во внатрешноста и на планините климата е поостра.

ИсторијаУреди

 
Поделба на округот во 4 општини: 1 - Комотини, 2 - Аријана, 3 - Ијазмос, 4 - Маронеја-Сапес

За време на старогрчко време, оваа област била во крајниот север од областа на цивилизацијата и со тоа заостанува. За време на римското време, оваа област значително напредувала, пред сè поради неговата добра позиција на патот на Игнација .

На крајот на 14 век, областа на Родопите била окупирана од Османлиите, кои останале тука наредните 5 века. Областа беше изложена на исламизација и трајно населување на муслиманското население во текот на целиот период. Во текот на XX век, се случиле значителни промени во оваа област. 1912 година со првата балканска војна, турската територија станала дел од Тракија под власт на Бугарија, а по Првата светска војна било споено со Грција. После тоа, заради грчко-турската војна од 1922-23 година, имало делумна емиграција на муслиманите ( Турците и Бугарите - Помаци) и имиграцијата на Грците од Мала Азија. Сепак, за разлика од другите на крајот на Грција, муслиманската заедница опстојува тука и до ден-денес.

ПопулацијаУреди

 
Градот Комотини, седиштето на округот

Според најновите проценки од 2005 година, округот Родопи имало над 110.000 жители, од кои повеќе од околу 40% живеат во седиштето на округот, градот Комотини.

Етнички состав: Населението во областа е грчко (1/2) и муслиманско малцинство во Грција (1/2), единственото официјално признаено малцинство во земјата. Најмногу се состои од Турци (50%), но Бугари - Помаци (35%) и Роми (15%). Значителен дел од Грците потекнуваат од бегалци од Мала Азија.

Густината на населението е околу 45 жители на км 2, што е значително помалку од просекот на Грција (околу 80 жители / км 2 ). Рамничарскиот дел околу градот Комотини е многу подобро населен од планинското подрачје на север и исток.

Административна поделба и населени местаУреди

Родопскиот округ е поделен на 4 општини:

  1. Аријана
  2. Ијазмос
  3. Комотини
  4. Маронеја-Сапес

Комотини е седиште на округот и единствената поголема населба (> 10,000 жители))во округот.

ЕкономијаУреди

Округот Родопи е една од помалку развиените области во Грција. Главните индустриски гранки се земјоделството, шумарството и лесната индустрија .

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди