Отвори го главното мени

Етолија-Акарнанија

Етолија-Акарнанија (грчки: Αιτωλοακαρνανία) е еден од окрузите во Грција. Таа се наоѓа во западниот дел на Грција. Округот претставува комбинација на регионите Етолија и Акарнанија. Нејзиниот главен град поради историски причини е Месолонги, а нејзиниот најголем град и економски центар е Агринион. Областа е сега поврзана со полуостровот Пелопонез со мостот Рио-Андирио. Околните окрузи се Арта во Епир, Кардица од Тесалија, Евританија на северо-исток и Фокис на исток. Таа е најголемиот округ по површина во Грција.

Округ Етолија-Акарнанија
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Локација на префектурата Етолија-Акарнанија во Грција

Периферија Западна Грција
Главен град Месолонги
Население 223.188 (2005) 8ма
Површина 5.461 км² 1ва
Густина 40,9/км² 39та
Број на провинции 5
Број на општини 29
Пошт. бр. 30x xx
Повик. бр. 263x0, 264x0
Таблички ΑΙ, ΜΕ
ISO 3166-2 код GR-01
Мреж. место www.aitoloakarnania.gr

ГеографијаУреди

Планините доминираат на север, северо-исток, запад и југо-исток, особено во Акарнинските Планини. Најдолгата и главна река е реката Ахелоос која што завршува со делта во мочурливите земјишта на југоисток. Округот не ги опфаќа островите кои лежат на запад бидејќи тие припаѓаат на округот Кефалинија. Постои еден резервоар како и езеро во централниот дел. Во планините на овој округ спаѓаат и планините Панетолико на северо-исток и Акарнинските Планини каде што постои компанија за флаширање на изворска вода.

КлимаУреди

Климата тука варира од топли лета до умерени зими во пониските области, додека пак во планинските области со највисока надморска височина доминираат ладни зими, студени зими и ладно време во зимските месеци.

Историја на бројот на населениетоУреди

ТранспортУреди

ПровинцииУреди

ОпштиниУреди

Надворешни врскиУреди