Награда „Петре Прличко“

Петре Прличко — награда за животно дело за глумци од средната генерација во чест на големиот македонски глумец Петре Прличко. Неа ја востановило Здружението на драмски уметници „Џинот“, Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов“ и Општина Велес во 2006 година а нејзин прв лауерат е Благоја Спиркоски - Џумерко. Глумечката награда за животно дело „Петре Прличко“ се состои од плакета со ликот на Прличко и паричен износ во висина од 60.000 денари.

Лауерати уреди

Наводи уреди

  1. Награда „Петре Прличко“ за Дац[мртва врска]
  2. Александар Ѓеоргиев, годинешен добитник на глумечката награда за животно дело „Петре Прличко“[мртва врска]
  3. Милица Стојанова добитник на глумечката награда за животно дело Петре Прличко
  4. Врачена наградата за животно дело Петре Прличко Архивирано на 29 јуни 2019 г. на семрежното место на општина Велес
  5. Наградата „Петре Прличко“ доделена на Младен Крстевски Архивирано на 29 јуни 2019 г.на семрежното место на општина Велес
  6. ТЕШКО МИ ПАЃА ПЕНЗИЈАТА, АКО МЕ БАРААТ РЕЖИСЕРИ, ТУКА СУМ, КАЖА ДИМЕ ИЛИЕВ ПО ДОБИВАЊЕТО НА НАГРАДАТА „ПЕТРЕ ПРЛИЧКО“ на семрежното место на „Сакам да кажам“
  7. „АКТЕРСКАТА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО „ПЕТРЕ ПРЛИЧКО" ЗА СЛОБОДАН СТЕПАНОВСКИ“. Сакам Да Кажам. 6 ноември 2020. Посетено на 6 ноември 2020.
  8. „Тони Михајловски ја доби театарската награда за животно дело "Петре Прличко" за 2024“. Лидер. Посетено на 12 март 2024.