Лиеж-Бастоњ-Лиеж

велосипедска трка во Белгија

Лиеж-Бастон-Лиеж (француски: Liège–Bastogne–Liège; често нарекувана La Doyenne („Најстарата“)[1][2][3]) — еден од петте монументи во европскиот професионален календар во друмскиот велосипедизам.[4] Се вози низ регионот на Ардените во Белгија, од Лиеж до Бастон и назад.

Лиеж-Бастон-Лиеж
Liège–Bastogne–Liège logo.png
Лого на трката
За трката
Датумкрај на април
РегионАрдени, Белгија
Месно имеLiège–Bastogne–Liège (француски)
ПрекарLa Doyenne („Најстарата“)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидМонументален еднодневен класик
ОрганизаторAmaury Sport Organisation
Историја
Прво издание1892 (1892)
Изданија105 (до 2019)
Прв победник Леон Хуа (БЕЛ)
Најмногу победи Еди Меркс (БЕЛ) (5 пати)
Неодамнешен победник Јакоб Фуглсанг (ДАН)

Лиеж-Бастон-Лиеж била дел од Светскиот друмски куп и е дел од белгиската серија арденски класици, која ја вклучува и Флеш Валон. Обете трки се организирани од Amaury Sport Organisation. Еднаш, Флеш Валон и Лиеж-Бастон-Лиеж биле организирани една по друга во т.н. Арденски викенд. Само седум возачи победиле на двете трки во иста година: Швајцарецот Ферди Киблер двапати (во 1951 и 1952), Белгијците Стан Окерс (1955) и Еди Меркс (1972), Италијанците Морено Аргентин (1991) и Давиде Ребелин, Шпанецот Алехандро Валверде (2006) и на крај Филип Жилбер во 2011 како дел од четирикратната победа со Амстел Голд Рејс и Брабант Пејл.

ПобеднициУреди

Возач Тим
1892   Хуа, ЛеонЛеон Хуа (БЕЛ)
1893   Хуа, ЛеонЛеон Хуа (БЕЛ)
1894   Хуа, ЛеонЛеон Хуа (БЕЛ)
1895-
1907
Немало трка
1908   Труселие, АндреАндре Труселие (ФРА)
1909   Фастре, ВикторВиктор Фастре (БЕЛ)
1910 Немало трка
1911   Деле, Јозеф ванЈозеф ван Деле (БЕЛ)
1912   Вершоре, ОмерОмер Вершоре (БЕЛ)
1913   Мориц, МауритсМауритс Мориц (БЕЛ)
1914-
1918
Немало трка
1919   Девос, ЛеонЛеон Девос (БЕЛ)
1920   Скиур, ЛеонЛеон Скиур (БЕЛ) Ла Спортив
1921   Мотијат, ЛујЛуј Мотијат (БЕЛ) Ла Спортив
1922   Мотијат, ЛујЛуј Мотијат (БЕЛ) Алсион
1923   Вермандел, РенеРене Вермандел (БЕЛ) Алсион
1924   Вермандел, РенеРене Вермандел (БЕЛ) Алсион
1925   Ронсе, ЖоржЖорж Ронсе (БЕЛ)
1926   Сметс, ДиодонеДиодоне Сметс (БЕЛ)
1927   Рес, МорисМорис Рес (БЕЛ)
1928   Мотард, ЕрнестЕрнест Мотард (БЕЛ)
1929   Шеперс, АлфонсАлфонс Шеперс (БЕЛ)
1930   Бузе, ХерманХерман Бузе (ГЕР) Диркоп
1931   Шеперс, АлфонсАлфонс Шеперс (БЕЛ) Ла Франсес
1932   Хују, МарселМарсел Хују (БЕЛ)
1933   Гардие, ФрансоаФрансоа Гардие (БЕЛ) Сајкл де Пас
1934   Херкенрат, ТеоТео Херкенрат (БЕЛ) Ла Франсес
1935   Шеперс, АлфонсАлфонс Шеперс (БЕЛ) Дилекта
1936   Бекерт, АлбертАлберт Бекерт (БЕЛ) Алсион
1937   Меленберг, ЕлојЕлој Меленберг (БЕЛ) Алсион
1938   Делор, АлфонсАлфонс Делор (БЕЛ) Helyett
1939   Ритсервелт, АлбертАлберт Ритсервелт (БЕЛ) Дилекта-Де Дион
1940-
1942
Немало трка
1943   Депортер, РишарРишар Депортер (БЕЛ) Хелиет
1944 Немало трка
1945   Енгелс, ЖанЖан Енгелс (БЕЛ) Алсион
1946   Депредоме, ПросперПроспер Депредоме (БЕЛ) Дилекта-Волбер-Гарин
1947   Депортер, РишарРишар Депортер (БЕЛ) Гарин-Волбер
1948   Молен, МорисМорис Молен (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1949   Дангијом, КамилКамил Дангијом (ФРА) Пежо-Данлоп
1950   Депредоме, ПросперПроспер Депредоме (БЕЛ) Жирарденго-Гарин
1951   Киблер, ФердинандФердинанд Киблер (ШВА) Фрејус-Фјорели-Тебаг
1952   Киблер, ФердинандФердинанд Киблер (ШВА) Фрејус-Тебаг
1953   Хертог, Алоа деАлоа де Хертог (БЕЛ) Алсион-Данлоп
1954   Ернцер, МарселМарсел Ернцер (ЛУК) Терот-Хатчинсон
1955   Окерс, СтанСтан Окерс (БЕЛ) Елве-Пежо
1956   Брујне, Фред деФред де Брујне (БЕЛ) Мерсие-БП-Хатчинсон
1957   Шубен, ФрансФранс Шубен (БЕЛ) (поделена победа со Дерик, ЖерменЖермен Дерик) Елве-Пежо
1957   Дерик, ЖерменЖермен Дерик (БЕЛ) (поделена победа со Шубен, ФрансФранс Шубен) Фаема-Гуера
1958   Брујне, Фред деФред де Брујне (БЕЛ) Карпано
1959   Брујне, Фред деФред де Брујне (БЕЛ) Карпано
1960   Гелдерманс, АлбертАлберт Гелдерманс (ХОЛ) Св. Рафаел
1961   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Фаема
1962   Планкерт, ЏефЏеф Планкерт (БЕЛ) Фландрија-Фаема-Клемент
1963   Мелкенбек, ФрансФранс Мелкенбек (БЕЛ) Мерсие-БП-Хатчинсон
1964   Блоклант, ВилиВили Блоклант (БЕЛ) Фландрија-Ромеро
1965   Прециоси, КарминеКармине Прециоси (ИТА) Пелфорт-Соваж-Лежан
1966   Анкетил, ЖакЖак Анкетил (ФРА) Форд Хатчинсон
1967   Годефрот, ВалтерВалтер Годефрот (БЕЛ) Фландрија-Де Клерк
1968   Свефелт, Валтер ванВалтер ван Свефелт (БЕЛ) Смитс
1969   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1970   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Фландрија-Марс
1971   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1972   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1973   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1974   Пинтенс, ЖоржЖорж Пинтенс (БЕЛ) МИК-Де Грибалди-Лудо
1975   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени-Кампањоло
1976   Брујере, ЈозефЈозеф Брујере (БЕЛ) Молтени-Кампањоло
1977   Ино, БернарБернар Ино (ФРА) Житан-Кампањоло
1978   Брујере, ЈозефЈозеф Брујере (БЕЛ) C&A
1979   Турау, ДитрихДитрих Турау (ГЕР) Ејсбурке-Варнке Ајс
1980   Ино, БернарБернар Ино (ФРА) Рено-Елф-Житан
1981   Фукс, ЈозефЈозеф Фукс (ШВА) Сило-Ауфина
1982   Контини, СилваноСилвано Контини (ИТА) Бјанки-Поџо
1983   Рокс, СтевенСтевен Рокс (ХОЛ) Сем-Франс Лоара
1984   Кели, ШонШон Кели (ИРС) Скил-Сем-Рејдел
1985   Аргентин, МореноМорено Аргентин (ИТА) Самонтана-Бјанки
1986   Аргентин, МореноМорено Аргентин (ИТА) Самонтана-Бјанки
1987   Аргентин, МореноМорено Аргентин (ИТА) Гевис-Бјанки
1988   Пул, Адри ван дерАдри ван дер Пул (ХОЛ) ПДМ-Конкорд
1989   Кели, ШонШон Кели (ИРС) ПДМ-Конкорд
1990   Ланкер, Ерик ванЕрик ван Ланкер (БЕЛ) Панасоник-Спортлајф
1991   Аргентин, МореноМорено Аргентин (ИТА) Ариостеа
1992   Волф, Дирк деДирк де Волф (БЕЛ) Гатораде-Шато д’О
1993   Серенсен, РолфРолф Серенсен (ДАН) Карера Џинс-Тасони
1994   Берзин, ЕвгенијЕвгениј Берзин (РУС) Гевис-Балан
1995   Џанети, МауроМауро Џанети (ШВА) Полти-Гранароло-Сантини
1996   Ришар, ПаскалПаскал Ришар (ШВА) МГ Малјифичио-Техноџим
1997   Бартоли, МикелеМикеле Бартоли (ИТА) МГ Малјифичио-Техноџим
1998   Бартоли, МикелеМикеле Бартоли (ИТА) Асикс-КГА
1999   Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук (БЕЛ) Кофидис
2000   Бетини, ПаолоПаоло Бетини (ИТА) Мапеи-Квик Степ
2001   Каменцинд, ОскарОскар Каменцинд (ШВА) Лампре-Даикин
2002   Бетини, ПаолоПаоло Бетини (ИТА) Мапеи-Квик Степ
2003   Хамилтон, ТајлерТајлер Хамилтон (САД) Тим ЦСЦ
2004   Ребелин, ДавидеДавиде Ребелин (ИТА) Геролштајнер
2005   Винокуров, АлександарАлександар Винокуров (КАЗ) Т-Мобајл Тим
2006   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Кес д’Епарњ-Илес Балеарс
2007   ди Лука, ДанилоДанило ди Лука (ИТА) Ликвигас
2008   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Кес д’Епарњ
2009   Шлек, ЕндиЕнди Шлек (ЛУК) Тим Саксо Банк
2010   Винокуров, АлександарАлександар Винокуров (КАЗ) Астана
2011   Жилбер, ФилипФилип Жилбер (БЕЛ) Омега Парма-Лото
2012   Иглински, МаксимМаксим Иглински (КАЗ) Астана
2013   Мартин, ДаниелДаниел Мартин (ИРС) Гармин-Шарп
2014   Геранс, СајмонСајмон Геранс (АВС) Орика-ГринЕЏ
2015   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2016   Пулс, ВаутВаут Пулс (ХОЛ) Тим Скај
2017   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2018   Јунгелс, БобБоб Јунгелс (ЛУК) Квик-Степ Флорс
2019   Фуглсанг, ЈакобЈакоб Фуглсанг (ДАН) Астана

Победници по националностУреди

Победи Држава
59   Белгија
12   Италија
6   Швајцарија
5   Франција
4   Холандија,   Шпанија
3   Ирска,   Казахстан,   Луксембург
2   Германија,   Данска
1   Австралија,   Русија,   САД

Повеќекратни победнициУреди

Возачи кои успеале да ја освојат трката повеќе од еднаш.

Активните возачи се напишани со закосени букви.

Победи Возач Земја Години
5 Еди Меркс   Белгија 1969 + 1971 + 1972 + 1973 + 1975
4 Морено Аргентин   Италија 1985 + 1986 + 1987 + 1991
Алехандро Валверде   Шпанија 2006 + 2008 + 2015 + 2017
3 Леон Хуа   Белгија 1892 + 1893 + 1894
Алфонс Шеперс   Белгија 1929 + 1931 + 1935
Фред де Брујне   Белгија 1956 + 1958 + 1959
2 Луј Мотијат   Белгија 1921 + 1922
Рене Вермандел   Белгија 1923 + 1924
Ришар Депортер   Белгија 1943 + 1947
Проспер Депредоме   Белгија 1946 + 1950
Фердинанд Киблер   Швајцарија 1951 + 1952
Јозеф Брујер   Белгија 1976 + 1978
Бернар Ино   Франција 1977 + 1980
Шон Кели   Ирска 1984 + 1989
Микеле Бартоли   Италија 1997 + 1998
Паоло Бетини   Италија 2000 + 2002
Александар Винокуров   Казахстан 2005 + 2010

НаводиУреди

  1. http://www.letour.fr/stf/liege/1999/fr/lbl1.html
  2. Cycling Weekly, UK, 13 March 1993
  3. Cycling Weekly, UK, 7 March 1992
  4. Титулата „монумент“ нема официјално значење; често е употребувана од францускиот дневен печат со цел да го означи непроменливото место на трката во календарот, но терминот добива пошироко значење поради спортските коментатори на телевизиите, особено во САД

Надворешни врскиУреди