Флеш Валон или Валонска стрела (француски: La Flèche Wallonne) — професионална велосипедска друмска трка за мажи, која се одржува на крајот на април секоја година во Валонија, Белгија.

Флеш Валон
La Flèche Wallonne logo.png
Лого на трката
За трката
Датумкрај на април
РегионВалонија, Белгија
Месно имеLa Flèche Wallonne (француски)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневен класик
ОрганизаторAmaury Sport Organisation
Историја
Прво издание1936 (1936)
Изданија83 (до 2019)
Прв победник Филип Демерсман (БЕЛ)
Најмногу победи Алехандро Валверде (ШПА)
(5 победи)
Неодамнешен победник Жилијан Алафилип (ФРА)

Првиот од двата белгиски арденски класици, Флеш Валон (Валонска стрела) најчесто се одржува во средината на неделата помеѓу Амстел Голд Рејс и Лиеж-Бастон-Лиеж. Едно време, Флеш Валон и Лиеж-Бастон-Лиеж се возеле една по друга, викенд именуван како „Le Weekend Ardennais“ (обете трки се организирани од Amaury Sport Organisation). Само седум возачи имаат постигнато победи на „Арденскиот двоец“ со победа на двете трки во истата година: Ферди Кублер двапати (во 1951 и 1952), Стан Окерс (1955), Еди Меркс (1972), Морено Арџентин (1991), Давиде Ребелин (2004), Алехандро Валверде (2006) и Филип Жилбер (2011).

ИсторијаУреди

Флеш Валон бил создаден за зголемување на продажбата на весникот Les Sports во текот на 1930-тите и првпат била возена во 1936. Иако можеби не е сметана како една од класичните 'монументи', трката е широка прифатена како класик и се вбројувала во Светскиот друмски куп UCI и UCI ProTour. Станала дел од календарот на Светскиот ранкинг во 2009.

Како многу велосипедски трки, текот на трката била значително менувана низ годините, како во должината, така и самата рута. Настанот бил првпат возен на патиштата од Турне до Лиеж (растејќи од 236 километри до 300 километри - најголемото растојание - во 1938), но потоа Монс станал почетна точка. Од 1948, трката започнувала од Шарлерој; од 1960 трката била возена во обратна насока, започнувајќи го ЛИеж и завршувајќи го Шарлерој (или од 1965, Марсинел). Неколку години трката започнувала и завршувала во истото место: Вервие (1974–1978) или Хуи (1983–1985). Од 1986, трката започнувала во Спа и завршувала во Хуи. Од 1990, растојанието на трката не преминало повеќе од 210 километри.

Денес, трката започнува во Шарлерој и оди кон исток до Хуи, каде возачите прават три круга на тешкото искачување Мур де Хуи, со неколку секции стрмни повеќе од 15%. Крајот е на врвот на Мур по третото искачување.

Само четири воачи ја имаат трката трипати, двајца од нив Белгијци и двајца Италијанци. Сепак, белгиските возачи доминирале раните години на настанот, победувајќи ги првите 11 изданија на трката и малку повеќе од половината изданија вкупно (38 победи, вклучувајќи ја 2011). Италијанците ја освоиле трката 18 пати.

ПобеднициУреди

Возач Тим
1936   Демерсман, ФилемонФилемон Демерсман (БЕЛ)
1937   Брекевелт, АдолфАдолф Брекевелт (БЕЛ)
1938   Масон, ЕмилЕмил Масон (БЕЛ)
1939   Делатхувер, ЕдмондЕдмонд Делатхувер (БЕЛ)
1940 Немало трка
1941   Грисол, СилвенСилвен Грисол (БЕЛ)
1942   Тајс, КарелКарел Тајс (БЕЛ)
1943   Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ)
1944   Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ)
1945   Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ)
1946   Кетелер, ДезиреДезире Кетелер (БЕЛ)
1947   Стеркс, ЕрнестЕрнест Стеркс (БЕЛ)
1948   Камелини, ФермоФермо Камелини (ИТА)
1949   Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ)
1950   Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА)
1951   Кублер, ФердиФерди Кублер (ШВА)
1952   Кублер, ФердиФерди Кублер (ШВА)
1953   Окерс, СтанСтан Окерс (БЕЛ)
1954   Дерајк, ЏерменЏермен Дерајк (БЕЛ)
1955   Окерс, СтанСтан Окерс (БЕЛ)
1956   Генехтен, Ришар ванРишар ван Генехтен (БЕЛ)
1957   Импанис, РејмонРејмон Импанис (БЕЛ)
1958   Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ)
1959   Хевенарс, ЈосЈос Хевенарс (БЕЛ)
1960   Керами, ПиноПино Керами (БЕЛ)
1961   Ванитсен, ВилиВили Ванитсен (БЕЛ)
1962   Деволф, АнриАнри Деволф (БЕЛ)
1963   Пулидор, РејмонРејмон Пулидор (ФРА)
1964   Дезме, ЖилберЖилбер Дезме (БЕЛ)
1965   Поџали, РобертоРоберто Поџали (ИТА)
1966   Данчели, МишелМишел Данчели (ИТА)
1967   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ)
1968   Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ)
1969   Хијсман, ЈосЈос Хијсман (БЕЛ)
1970   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ)
1971   де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ)
1972   Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ)
1973   Дирикс, АндреАндре Дирикс (БЕЛ)
1974   Вербек, ФрансФранс Вербек (БЕЛ)
1975   Дирикс, АндреАндре Дирикс (БЕЛ)
1976   Зетемелк, ЈопЈоп Зетемелк (ХОЛ)
1977   Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА)
1978   Лорен, МишелМишел Лорен (ФРА)
1979   Хино, БернарБернар Хино (ФРА)
1980   Сарони, ЏузепеЏузепе Сарони (ИТА)
1981   Вилемс, ДаниелДаниел Вилемс (БЕЛ)
1982   Беча, МариоМарио Беча (ИТА)
1983   Хино, БернарБернар Хино (ФРА)
1984   Андерсен, КимКим Андерсен (ДАН)
1985   Крикелион, КлодКлод Крикелион (БЕЛ)
1986   Фињон, ЛоренЛорен Фињон (ФРА)
1987   Леклерк, Жан-КлодЖан-Клод Леклерк (ФРА)
1988   Голц, РолфРолф Голц (ГЕР)
1989   Крикелион, КлодКлод Крикелион (БЕЛ)
1990   Арџентин, МореноМорено Арџентин (ИТА) Ариостеа
1991   Арџентин, МореноМорено Арџентин (ИТА) Ариостеа
1992   Фурлан, ЏорџоЏорџо Фурлан (ИТА) Ариостеа
1993   Фондрист, МаурициоМаурицио Фондрист (ИТА) Лампре
1994   Арџентин, МореноМорено Арџентин (ИТА) Гевис-Балан
1995   Жалабер, ЛоренЛорен Жалабер (ФРА) ONCE
1996   Армстронг, ЛенсЛенс Армстронг (САД) Моторола
1997   Жалабер, ЛоренЛорен Жалабер (ФРА) ONCE
1998   Хамбургер, БоБо Хамбургер (ДАН) Казино-Аг2р
1999   Бартоли, МишелМишел Бартоли (ИТА) Мапеи-Квик Степ
2000   Казагранде, ФранческоФранческо Казагранде (ИТА) Вини Калдирола-Сидермек
2001   Вербруге, РикРик Вербруге (БЕЛ) Лото-Адеко
2002   Ертс, МариоМарио Ертс (БЕЛ) Лото-Адеко
2003   Астарлоа, ИгорИгор Астарлоа (ШПА) Саеко Машине пер Кафе
2004   Ребелин, ДавидеДавиде Ребелин (ИТА) Геролштајнер
2005   ди Лука, ДанилоДанило ди Лука (ИТА) Ликвигас-Бјанки
2006   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Кес д’Епарњ-Илес Балеарс
2007   Ребелин, ДавидеДавиде Ребелин (ИТА) Геролштајнер
2008   Кирхен, КимКим Кирхен (ЛУК) Тим Хај Роад
2009   Ребелин, ДавидеДавиде Ребелин (ИТА) Диквиџовани-Андрони
2010   Еванс, КеделКедел Еванс (АВС) БМЦ Рејсинг Тим
2011   Жилбер, ФилипФилип Жилбер (БЕЛ) Омега Парма-Лото
2012   Родригес, ХоакимХоаким Родригес (ШПА) Катјуша
2013   Морено, ДаниелДаниел Морено (ШПА) Катјуша
2014   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2015   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2016   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2017   Валверде, АлехандроАлехандро Валверде (ШПА) Мовистар Тим
2018   Алафилип, ЖилијанЖилијан Алафилип (ФРА) Квик-Степ Флорс
2019   Алафилип, ЖилијанЖилијан Алафилип (ФРА) Декојнинк-Квик Степ

Победници по националностУреди

# на победи Држава
38   Белгија
18   Италија
10   Франција
8   Шпанија
2   Швајцарија
2   Данска
1   Германија
1   Холандија
1   САД
1   Луксембург
1   Австралија

Надворешни врскиУреди