Круме Кепески

Круме Кепески (Прилеп, 8 април 1909 - 3 ноември 1988) — македонски педагог, лингвист, преведувач, собирач на македонски народни умотворби, граматичар, автор на првата „Македонска граматика“, објавена во 1946 година, коавтор (со Шаип Јусуф) на првата „Ромска граматика“, објавена во 1980 година, на збирката анегдоти, хуморески и легенди „Островот бил парче земја фрлен во вода“, објавена во 1993 година и на други дела.

Круме Кепески
Роден 8 април 1909
Прилеп, Османлиско Царство
(денес Македонија)
Починал 3 ноември 1988(1988-11-03) (возр. 79)
Скопје


Марка на Македонска пошта по повод 100 години од раѓањето на Круме Кепески (ФДЦ 15а/2009, 4 ноември 2009)

Кепески ѝ припаѓа на историски еминанетната генерација македонски интелектуалци и творци, којашто созревала во годините непосредно пред Втората светска војна и којашто се вклучила многу активно во столетните стремежи на своите претходници, но и на своите современици.

Најважната улога на Граматиката на Круме Кепески е што ја развила свеста на Македонецот за сопствениот литературен јазик, а со тоа и за сопствената националност. Можеби затоа е поставеноста на јазикот на прво место при националната идентификација заедно со чувството за припадност кон македонското. Таков израз на идентитетот побудила оваа прва граматика на македонскиот јазик.

Надворешни врскиУреди