Список на градови во Перу

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Градови во Перу)

Ова е список на градови во Перу. Најголема метрополитска област во Перу е Лима-Калао со над 8.472.935 жители според пописот од 2007 година. Во прилог следува список на градовите во Перу, каде се наведени бројките за вкупното население на градовите по пописи и регионите каде се наоѓаат истите.

2. Арекипа
4. Чиклајо
5. Пиура
7. Куско
9. Хуанкајо
10. Пукалпа
11. Такна
12. Ика
Градови во Перу
Број Град Претходни пописи Попис од 2007
Попис од 1981 Попис од 1993 Агломерација Регион
1. Лима-Калао 3.573.227 6 321 173 8 472 935 Лима
2. Арекипа 446.942 619 156 915 166 Арекипа
3. Трухиљо 354.301 509 312 790 459 Ла Либертад
4. Чиклајо 279 527 379 520 574 408 Ламбајеке
5. Пиура 207.934 277 964 441 769 Пиура
6. Икитос 178.738 274 759 406 340 Лорето
7. Куско 184.550 255 568 348 935 Куско
8. Чимботе 164.954 282 279 334 568 Анкаш
9. Хуанкајо 223.341 258 209 323 054 Хунин
10. Пукалпа 87.651 172 286 272 616 Укајали
11. Такна 89.604 174 336 242 451 Такна
12. Ика 53.000 168 998 219 856 Ика
13. Сулана 114.786 147 361 219 694 Пиура
14. Хулијака 112.770 142 576 216 716 Пуно
15. Кахамарка 65.000 92 447 162 326 Кахамарка
16. Чинча Алта 75.685 110 016 153 598 Ика
17. Ајакучо 61.812 105 918 151 019 Ајакучо
18. Хуануко 47.936 118 814 149 210 Хуануко
19. Пуно 69.553 91 877 120 229 Пуно
20. Тарапото 67.397 77 783 117 184 Сан Мартин
21. Хуачо 105 972 Лима
22. Уарас 100 931 Анкаш
23. Тумбес 94 751 Тумбес
24. Талара 87 622 Пиура
25. Хуарал 79 001 Лима
26. Паита 72 510 Пиура
27. Хаен 71 565 Кахамарка
28. Серо де Паско 66 860 Паско
29. Ило 58 649 Мокегва
30. Пуерто Малдонадо 56 382 Мадре де Диос
31. Чулуканас 55 183 Пиура
32. Писко 54 677 Ика
33. Баранка 54 463 Лима
34. Хуанхуи 53 150 Сан Мартин
35. Мокегва 52 430 Мокегва
36. Абанкај 51 462 Апуримак
37. Јуримагуас 49 087 Лорето
38. Ламбајеке 48 273 Ламбајаке
39. Чанкај 44 862 Лима
40. Тарма 43 169 Хунин
41. Мојобамба 42 690 Сан Мартин
42. Сикуани 42 551 Куско
43. Сан Висенте де Кањете 37 512 Лима
44. Виру 36 029 Ла Либертад
45. Ла Унион 35 411 Пиура
46. Империал 33 728 Лима
47. Гвадалупе 33 422 Ла ЛИбертад
48. Сечура 32 144 Пиура
49. Ферењафе 31 777 Ламбајеке
50. Ла Арена 31 494 Пиура
51. Хуамачуко 29 970 Ла Либертад
52. Багва Гранде 29 507 Амазонас
53. Нова Кахамарка 28 874 Сан Мартин
54. Каса Гранде 28 282 Ла Либертад
55. Хуанта 27 966 Ајакучо
56. Перене 27 463 Хунин
57. Андахуајлас 27 157 Апуримак
58. Хуаура 26 937 Лима
59. Санта Ана 26 573 Куско
60. Пичанаки 26 335 Хунин
61. Пакасмајо 26 105 Ла Либертад
62. Мала 25 631 Лима
63. Багва 25 595 Амазонас
64. Туман 25 541 Ламбајеке
65. Касма 24 842 Анкаш
66. Махес 24 776 Арекипа
67. Јаури 24 566 Куско
68. Маркавелика 24 462 Пиура
69. Наска 23 710 Ика
70. Чачапојас 23 202 Амазонас
71. Молендо 22 789 Арекипа
72. Монсефу 22 165 Ламбајеке
73. Илаве 22 153 Пуно
74. Реквена 22 055 Лорето
75. Керекотило 21 916 Пиура
76. Сатипо 21 894 Хунин
77. Чанчамајо 21 885 Хунин
78. Парамонга 21 397 Лима
79. Паихан 20 980 Ла Либертад

Метрополитска област во Перу се сметаат градови со над 250.00 жители. Еден град за агломерација се смета тој што има над 20.000 жители. Градовите кои имаат под 20.000 жители се сметаат за урбани центри.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди