За други значења на поимот Наска видете Наска (појаснување).

Наска е име на систем на долини во јужниот дел на Перу и име на најголемиот град во регионот. Името се користи и за означување на старата цивилизација која живеела во регионот чиј најголем цивилизациски успех го забележала од 300 п.н.е. до 800 година. Оваа цивилизација ги создала насканските линии, стариот град Кахуачи и подземниот воден систем Пукиос.

Главниот плоштад во Наска.

Поврзано уреди


14°49′44″S 74°56′37″W / 14.82889° ЈГШ; 74.94361° ЗГД / -14.82889; -74.94361