Податотека:Стојков празничен минеј - крај на 14 век.pdf

Оди на страница
следна страница →
следна страница →
следна страница →

Изворна податотека(1.052 × 770 пиксели, големина: 42,76 МБ, MIME-тип: application/pdf, 312 страници)

Врска до Ризницата Ова е податотека од Ризницата на Викимедија и може да се користи на други проекти. Подолу е наведена содржината на нејзината описна страница.
Заедничката ризница е складиште на слободно-лиценцирани слики и снимки. И Вие можете да помогнете.

Опис

Опис
Македонски: Опис: Стојков празничен минеј за цела година, македонска безјусова редакција, од четврта четвртина на XIV век.

Хартија: 29 х 18 см., 314 листови. Размер во текстовното поле 21 х 14,5 см. Тетратки по 8 листа, пагинирани со кирилски бројки во почетокот и на крајот од секоја свеска. При подврзувањето во XVIII век доста е пореметена оригиналната кирилска пагинација. Хартијата не е многу дебела. Листовите 1 и 314 се празни. Тие се додадени во XVIII век при подврзувањето и обновувањето на ракописот. Книгата е комплетна и добро зачувана.

Писмо: Од две раце. Прва рака од л. 2-8‛ и од 41-56‛, а останатиот текст е од втората рака. Кај двете раце по 31 ред во две колони. Писмото е уставно со полууставни елементи. Кај двете раце правописот е безјусов, со еден ер од рашката правописна школа, со широко є и ї пред вокали. Од надредните знаци многу ретко се среќаваат акцентни знаци, почесто кендемата за означување на должината. Интерпункцијата е изразена со точка. Насловите и почетните букви се црвени, а останатиот текст со кафено-црно мастило.

Водени знаци: „Два круга пресечени со стап“, „Крушка со два листа“, „Школка“, „Лак“, „Коњ“ и непознат знак во форма на „Рак“ на хартија од крајот од XIV век. „Три полумесечини“ на хартијата додадена при подврзијата во XVIII век.

Орнаментика: Орнаментиката е изразена преку иницијални почетни букви како на пр.: л. 3 „Г“, л. 3‛ „П“, л.14 „Б“ и „П“, л. 43 „В“, л. 109‛ „В“ и „Б“, л. 130 „П“ и „Ѡ“, л. 142 „С“ и „В“, л. 163 „В“, л. 164 „Т“, „С“ и „Р“, л. 194‛, 195 и 218 „Р“, л. 305 „С“. На л. 307 се наоѓа скромно тесно правоаголно знаменце со кругови и со гранчиња на четирите страни излезени надвор од правоаголното знаменце, и со крст на средината. Целото знаменце е направено со црвено мастило.

Повез: Две даски завиткани со орнаментирана кафена кожа. Има остаток од копчиња и ремчиња за закопчување. Повезот е од XVIII век.

Содржина: Празничен минеј за цела година.

Потекло: Ракописот е најден во црквата во с. Бенче - Поречие.
English: This material/file, old text slavonic script manuscript, is provided according to signed Memorandum for collaboration between Wikimedia Macedonia and National and University Library "St. Kliment of Ohrid".
Датум
Извор http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/
Автор НепознатUnknown author

Локација: НУ-НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје. http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/stojkov-praznicen-minej-14v.html

Лиценцирање

Public domain

Ова дело е во јавна сопственост и во земјите и подрачјата каде авторските права важат додека е жив авторот плус 70 години или пократко.


Ќе мора да ставите и ознака за јавна сопственост во САД за да укажете дека делото го има укажаниот статус во таа земја. Имајте предвид дека во неколку земји авторското право важи подолго од 70 години: во Мексико е 100, во Јамајка е 95, во Колумбија е 80, а во Гватемала и Самоа е 75 години. Оваа слика може да не е во јавна сопственост во тие земји, кои воедно не го применуваат правилото на пократок рок. Рокот може да биде продолжен за дела на Французи загинати за татковината во Втората светска војна (повеќе инфо), Руси кои служеле на Источниот фронт („Големата татковинска војна“) и посмртно рехабилитирани жртви на советското угнетување (повеќе инфо).

Описи

Опишете во еден ред што претставува податотекава

Предмети прикажани на податотекава

прикажува

16 мај 2013

Историја на податотеката

Стиснете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.

Датум/времеМинијатураДимензииКорисникКоментар
тековна14:22, 16 мај 2013Минијатура на верзијата од 14:22, 16 мај 20131.052 × 770, 312 страници (42,76 МБ)BrestUser created page with UploadWizard

Податотекава се користи во следнава страница:

Метаподатоци