Ацетон

хемиско соединение

Ацетонот е органско соединение со формула (CH3)2CO.

Ацетон
Wireframe model of acetone
Spacefill model of acetone
Stereo wireframe model of acetone with implicit hydrogens
Ball and stick model of acetone
Систематско име Propan-2-one
Назнаки
67-64-1 Yes check.svgОк
Кратенки DMK
ChemSpider 175 Yes check.svgОк
EC-број 200-662-2
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Acetone
PubChem 180
RTECS-бр. AL31500000
UNII 1364PS73AF Yes check.svgОк
ОН-бр. 1090
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless liquid (white snow-like form when solid)
Густина 0.7925 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
miscible
Киселост (pKa) 24.2
Показател на прекршување (nD) 1.35900 (20 °C)
Вискозитет 0.3075 cP
Структура
Геометрија на молекулата trigonal planar at C=O
Диполен момент 2.91 D
Штетност
EU класификација Предлошка:Hazchem F
Предлошка:Hazchem Xi
R-фрази R11, R36, R66, R67
S-фрази (застарено) S2, S9, S16, S26
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
1
0
 
Температура на запалување −17 °C
Температура на самозапалување 465 °C
Граници на запалливост 4.0–57.0
LD50 >2000 mg/kg, oral (rat)
Слични супстанци
Слични solvents Water
Ethanol
Isopropanol
Toluene
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи