Салицилна киселина

хемиско соединение

Салицилна киселина (од латински salix, врба, од чија кора се добива) или салицил — фенолна киселина. Солите и естрите на салицилната киселина се познати како салицилати.

Салицилна киселина
Skeletal formula of salicylic acid
Ball-and-stick model of salicylic acid
Салицилна киселина
Назнаки
69-72-7 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL424 Yes check.svgОк
ChemSpider 331 Yes check.svgОк
EC-број 200-712-3
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 338
UNII O414PZ4LPZ Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.443 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
0.2 g/100 mL H2O (20 °C)
Растворливост во хлороформ, етанол, метанол Chloroform 0.19 M, ethanol 1.84 M, methanol 2.65 M
Киселост (pKa) 2.97
Слични супстанци
Слични супстанци Methyl salicylate,
Benzoic acid,
Phenol, Aspirin,
4-Hydroxybenzoic acid,
Magnesium salicylate,
Choline salicylate,
Bismuth subsalicylate,
Sulfosalicylic acid
Опасност
NFPA 704
2
1
0
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи