PubChem е база на податоци за хемиски молекули и нивните дејства при спроведување на биолошки анализи. Со системот раководи Националниот центар за биотехнолошки информации (NCBI), огранок на Националната медицинска библиотека, кој е дек ид Националните здравствени институти (NIH) на САД. Пристапот на базата е слободен преку кориснички посредник и во неа подробно се наведени милиони структури на соединенија со описни податоци, со можност за нивно преземање преку FTP. Во описите на супстанциите, опфатени се и оние со мали молекули што немаат повеќе од 1000 атоми и 1000 врски. Американското хемиско друштво се обидело да го врбува конгресот да ја ограничи работата на PubChem, со објаснување дека базата претставува конкурент на нивната Хемиска упатна служба.[1] Во PubChem учествуваат над 80 добавувачи на податоци и продолжуваат да ја зголемуваат и развиваат.[2]

PubChem
Содржина
ОписPubChem
Контакт
Главен наводPMID 15879180
Пристап
URL за преземањеFTP
Алатки
Разно
Лиценцајавна сопственост

Бази на податоци уреди

PubChem consists of three dynamically growing primary databases.[3]:

  • соединенија (31 милиони записи) - содржи чисти и карактеиризирани хемиски соединенија.[4]
  • супстанции (75 милиони записи) - содржи и мешавини, екстракти, комплекси и некарактеризирани супстанции.[5]
  • BioAssay - резултати од биоактивноста на 1644 програми за високопроодна проверка со неколку милиони вредности.[6]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „PubChem and the American Chemical Society“. Reshaping Scholarly Communication. USA: University of California.
  2. „PubChem Source Information“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information.
  3. податок од 7 јануари 2011
  4. „all[filt] - PubChem Compound Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. Посетено на 7 јануари 2011.
  5. „all[filt] - PubChem Substance Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. Посетено на 7 јануари 2011.
  6. „all[filt] - PubChem BioAssay Results“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. Посетено на 7 јануари 2011.

Надворешни врски уреди