Етан

хемиско соединение

Етан е јаглеводород од групата на алкани со хемиска формула C2H6. На собна температура и нормален притисок етанот е гас без боја и без мирис.

Ethane
Назнаки
74-84-0 Н
ChemSpider 6084
EC-број 200-814-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6324
RTECS-бр. KH3800000
ОН-бр. 1035
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless gas
Густина 1.212 кг/м3
Точка на топење
Точка на вриење
very low
Киселост (pKa) 50
Опасност
NFPA 704
1
4
0
Температура на запалување {{{value}}}
Граници на запалливост 3.0–12.5%
Слични супстанци
Слични алкани Метан
Пропан
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Наводи уреди