Хлороформ

хемиско соединение

Хлороформорганско соединение со хемиска формула CHCl3.

Хлороформ
Chloroform displayed.svg
Chloroform 3D.svg
Хлороформ во епрувета
Систематско име Trichloromethane
Назнаки
67-66-3 Yes check.svgОк
ChemSpider 5977 Yes check.svgОк
EC-број 200-663-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6212
RTECS-бр. FS9100000
UNII 7V31YC746X Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбојна течност
Густина 1.483 g/cм3
Точка на топење
Точка на вриење
0.8 g/100 ml (20 °C)
Показател на прекршување (nD) 1.4459
Структура
Геометрија на молекулата Tetrahedral
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Harmful (Xn), Irritant (Xi), Carc. Cat. 2B
NFPA 704
2
Температура на запалување {{{value}}}
NIOSH (здравствени граници во САД):
PEL (дозволива)
50 ppm (240 mg/м3) (OSHA)
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи