Илија Струмениковски

Илија Струмениковски (р. 20 септември 1940 година во Куманово) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Илија Струмениковски
Илија Струмениковски.jpg
Роден 20 септември 1940
Куманово
Националност Македонец
Познат по улогите во:
Простодушна љубов
Македонски народни приказни
Црвениот коњ
Бог да ги убие шпионите
Курирот на Гоце
Занимање глумец

ФилмографијаУреди

Година Филм Улога
1975. Простодушна љубов ТВ-филм Веле
1979. Курирот на Гоце ТВ-серија
1979. Жена од малтер ТВ-филм
1979. Наши години ТВ-серија
1981. Црвениот коњ ТВ-филм
1984. Другарувања ТВ-серија Директор
1984. Јуначко колено ТВ-серија
1987. Хај-фај ТВ-филм
1989-1992. Еурека ТВ-серија др. Едвард Салк
1993. Бог да ги убие шпионите ТВ-филм Полицаец началник
1997. Светло и бои ТВ-филм
2008-2010. Народни Приказни ТВ-серија
2015. Македонски народни приказни ТВ-серија
2016. Борба за смрт ТВ-филм Јанко
2018. Ругање со Христос ТВ-филм Возач на автобус
2022-2023 Бистра вода ТВ-серија Стариот 2