Стојна Костовска

Стојна Костовска — македонска телевизиска и театарска глумица.

Стојна Костовска е родена на 31 март 1954 г. во Крива Паланка. Дипломира на Вишата музичка школа, Скопје, на отсекот за актерска игра во 1978 г. Од 1980 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

ФилмографијаУреди

 • (Хихирику – 20 години, 1999);
 • Секретарката (Денес, утре, 1998), режисер: Игор Поп Трајков;
 • (Алф од Ново Лисиче, ТВ филм,1990), режисер: Иван Карадак;
 • Стојанка (Чорбаџи Теодос, 1987);
 • (Ѕвездите на 42-та, 1987), режисер: Јане Петковски;
 • (Исповед на таксистот, 1984), режисер: Душко Наумовски;
 • (Двојка, 1980), режисер: Тихомир Бачовски;
 • (Тони од бензинската пумпа, 1979), режисер: Јане Петковски;
 • Стојна Заевска (Цимерите од соба 306, ТВ филм, 1976), режисер: Зоран Младеновиќ;[1]

Тв серии и радио емисииУреди

 • Радио емесија (Хихирику, 1976 - 2017) Македонско радио;
 • (Македонски народни приказни 3, 2011);
 • (Село гори, баба се чешла, 2009);
 • Мими (Обични луѓе,  2005);
 • (Македонски народни приказни);
 • (Агенција осамени срца, 2001);
 • (Голем и мали,  2000);
 • Кате (Погрешно време, 2000);
 • (Македонски народни приказни 1, 1986 - 1992);
 • (До-ре-ми, 1990);
 • Мајка на Симона (Втората смена, 1988);
 • (Театарче Лево ќоше, 1987);
 • (Легенди и преданија, 1985);
 • (Јуначко колено, 1984);
 • (Едно лето, 1982);
 • Елена (Курирот на Гоце, 1978);
 • Има синхронизирано над 70 радиодрами.[1]
 1. 1,0 1,1 https://mnt.mk/mk/za-mnt/mnt/akteri/stojna-kostovska