Фудбал на Летните олимписки игри 1960


Фудбалот на Летните олимписки игри 1960 — официјален фудбалски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Рим, Италија. На турнирот учествувале вкупно 16 репрезентации.

Фудбал на Летните олимписки игри 1960
Податоци за првенството
ЗемјаИталија
Датум на одржување26 август - 10 септември
Екипи16 (од 4 конфедерации)
Стадиони(во 7 градови домаќини)
Финални резултати
Шампион  Југославија
Второ место  Данска
Трето место  Унгарија
Статистики на првенството
Број на натпревари28
Постигнати голови120 (4.29 по натпревар)
1956
1964

Првото место го освоила репрезентацијата на Југославија, второто Данска и третото Унгарија.

Групна фаза уреди

Група А уреди

Земја Н П Н П ДП ПП ГР П
  Југославија 3 2 1 0 13 4 +9 5
  Бугарија 3 2 1 0 8 3 +5 5
  Обединета Арапска Република 3 0 1 2 4 11 −7 1
  Турција 3 0 1 2 3 10 −7 1
26 август 1960
12:00
  Бугарија 3 – 0   Турција Гросето

Посетеност: 3.000

Извештај

26 август 1960
12:00
  Југославија 6 – 1   Обединета Арапска Република Пескара

Посетеност:

Извештај

29 август 1960
12:00
  Бугарија 2 – 0   Обединета Арапска Република Л’Аквила

Посетеност: 3.500

Извештај

29 август 1960
12:00
  Југославија 4 – 0   Турција Фиренца

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Обединета Арапска Република 3 – 3   Турција Ливорно

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Југославија 3 – 3   Бугарија Рим

Посетеност: 15.000

Извештај

Група Б уреди

Земја Н П Н П ДП ПП ГР П
  Италија 3 2 1 0 9 4 +5 5
  Бразил 3 2 0 1 10 6 +4 4
  Обединето Кралство 3 1 1 1 8 8 0 3
  Република Кина 3 0 0 3 3 12 −9 0
26 август 1960
12:00
  Бразил 4 – 3   Обединето Кралство Ливорно

Посетеност:

Извештај

26 август 1960
12:00
  Италија 4 – 1   Република Кина Неапол

Посетеност:

Извештај

29 август 1960
12:00
  Бразил 5 – 0   Република Кина Рим

Посетеност:

Извештај

29 август 1960
13:00
  Италија 2 – 2   Обединето Кралство Рим

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Италија 3 – 1   Бразил Фиренца

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Обединето Кралство 3 – 2   Република Кина Гросето

Посетеност:

Извештај

Група Ц уреди

Земја Н П Н П ДП ПП ГР П
  Данска 3 3 0 0 8 4 +4 6
  Аргентина 3 2 0 1 6 4 +2 4
  Полска 3 1 0 2 7 5 +2 2
  Тунис 3 0 0 3 3 11 −8 0
26 август 1960
12:00
  Данска 3 – 2   Аргентина Рим

Посетеност:

Извештај

26 август 1960
13:00
  Полска 6 – 1   Тунис Рим

Посетеност: 3.000

Извештај

29 август 1960
12:00
  Данска 2 – 1   Полска Ливорно

Посетеност: 3.700

Извештај

29 август 1960
12:00
  Аргентина 2 – 1   Тунис Пескара

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Аргентина 2 – 0   Полска Неапол

Посетеност: 10.000

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Данска 3 – 1   Тунис Л’Аквила

Посетеност: 2.000

Извештај

Група Д уреди

Земја Н П Н П ДП ПП ГР П
  Унгарија 3 3 0 0 15 3 +12 6
  Франција 3 1 1 1 3 9 −6 3
  Перу 3 1 0 2 6 9 −3 2
  Индија 3 0 1 2 3 6 −3 1
26 август 1960
12:00
  Франција 2 – 1   Перу Фиренца

Посетеност:

Извештај

26 август 1960
12:00
  Унгарија 2 – 1   Индија Л’Аквила

Посетеност:

Извештај

29 август 1960
12:00
  Франција 1 – 1   Индија Гросето

Посетеност:

Извештај

29 август 1960
12:00
  Унгарија 6 – 2   Перу Неапол

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
12:00
  Перу 3 – 1   Индија Пескара

Посетеност:

Извештај

1 септември 1960
13:00
  Унгарија 7 – 0   Франција Рим

Посетеност:

Извештај

Полуфинале уреди

5 септември 1960
12:00
  Италија 1 – 1   Југославија Неапол

Посетеност:

Извештај
6 септември 1960
12:00
  Данска 2 – 0   Унгарија Рим

Посетеност: 10.000

Извештај

Бронза уреди

9 септември 1960
12:00
  Унгарија 2 – 1   Италија Рим

Посетеност:

Извештај

Злато уреди

септември 10, 1960
12:00
  Југославија 3 – 1   Данска Рим

Посетеност: 40.000

Извештај

Полуфинале уреди

  Полуфинале     Злато
             
     Италија 1  
     Југославија 1    
         Југославија 3
         Данска 1
     Данска 2    
     Унгарија 0   Бронза
 
   Италија 1
     Унгарија 2

Табела уреди

Место Земја Н П Н П ДП ПП ГР П
1   Југославија (YUG) 5 3 2 0 17 6 +1 8
2   Данска (DEN) 5 4 0 1 11 7 +4 8
3   Унгарија (HUN) 5 4 0 1 17 6 +11 8
4   Италија (ITA) 5 2 2 1 11 7 +4 6
5   Бугарија (BUL) 3 2 1 0 8 3 +5 5
6   Бразил (BRA) 3 2 0 1 10 6 +4 4
7   Аргентина (ARG) 3 2 0 1 6 4 +2 4
8   Велика Британија (GBR) 3 1 1 1 8 8 0 3
9   Франција (FRA) 3 1 1 1 3 9 –6 3
10   Полска (POL) 3 1 0 2 7 5 +2 2
11   Перу (PER) 3 1 0 2 6 9 –3 2
12   Египет (EGY) 3 0 1 2 4 11 –7 1
13   Индија (IND) 3 0 1 2 3 6 –3 2
14   Турција (TUR) 3 0 1 2 3 10 –7 2
15   Тунис (TUN) 3 0 0 3 3 11 –8 1
16   Република Кина (ROC) 3 0 0 3 3 12 –9 1

Надворешни врски уреди