Улица

јавна површина и минувачница во населено место

Улица — јавна површина, најчесто поплочена, со придружна изградена околина. Таа претставува јавна земјишна парцела во урбаните области која ги поврзува зградите и каде луѓето можат слободно да се движат, да се собираат и да комуницираат. Улицата може да биде обичан земјена патека, но најчесто е поплочена со тврда подлога, како: бетон, асфалт или плочки. Таа е оспособена за движење на пешаците и на сообраќајните средства (автомобили, трамваи, автобуси, итн.).

Улицата „Минхнер“ во Франкфурт, Германија.

ПоимУреди

 
Улицата Еби Роуд во Лондон.

Првобитно, зборот „улица“ означувал поплочен пат (латински: via strata), но и ден-денес, во колоквијалната употреба претставува синоним за „пат“. Сепак, жителите на градовите и урбаните планери прават разлика меѓу овие два поима: главната функција на патот е транспортот, додека улицата ја олеснува јавната интеракција.[1] Навистина, градските улици служат и за транспорт, но патиштата, како што се магистралните патишта и автопатиштата, вообичаено не служат за движење на пешаците и за интеракција меѓу луѓето.[2][3]

Улицата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Улицата како тема во книжевностаУреди

 • „Да јас не сум по 'вој сокак поминал“ - македонска народна песна.[4]
 • „Мојата улица“ — песна на македонскиот поет Јозо Т. Бошковски од 1981 година.[5]
 • „Партизанската улица“ — песна на Јозо Т. Бошковски од 1981 година.[6]
 • Улица“ - (новела) на македонскиот писател Славко Јаневски од 1950 година.[7]
 • „Улица без излез“ — песна на Славко Јаневски.[8]
 • „Од улица во улица“ (Из улицы в улицу) - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1913 година.[9]
 • „На улица“ (Уличное) - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1913 година.[10]
 • „Мисли што ме обземаат на прометните улици“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[11]
 • „Крокодилска улица“ - расказ на полскиот писател Бруно Шулц.[12]

Улицата како тема во филмотУреди

Улицата како тема во музикатаУреди

 • „Сочевата страна на улицата“ (хрватски: Sunčana strana ulice) — песна од истоимениот албум на хрватската рок-група Азра.[16]
 • „7 улици“ (англиски: 7 Streets) — песна на англиската рок-група Атомик рустер (Atomic Rooster) од 1970 година.[17]
 • „Пени лејн“ (англиски: Penny Lane) — песна на британската рок-група Битлси (The Beatles) од 1967 година.[18]
 • „Аби Роуд“ (англиски: Abbey Road) — музички албум на британската поп-рок група Битлси од 1969 година.[19]
 • „Улица на јагодите“ (англиски: Strawberry Street) — песна на американскиот рок-музичар Џеф Бакли.[20]
 • „Булевар на скршените сонови“ (англиски: Boulevard Of Broken Dreams) — песна на американскиот џез-рок музичар Џејмс Вајт (James White) од 1983 година.[21]
 • „Авенија на чемпресите“ (англиски: Cypress Avenue) — песна на северноирскиот поп-рок музичар Ван Морисон од 1968 година.[22]
 • „Улиците на Арклоу“ (англиски: Streets of Arklow) — песна на Ван Морисон (Van Morrison) од 1973 година.[23]
 • „Авенијата Кентаки“ (англиски: Kentucky Avenue) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1978 година.[24]
 • „Улиците на твојот град“ (англиски: Streets Of Your Town) — песна на австралиската поп-група The Go-Betweens од 1988 година.[25]
 • „Темни улици“ — песна на македонскиот рапер Да Џака Накот од 2012 година.[26]
 • „Скандал во улицата Јазу“ (англиски: Yazoo Street Scandal) — песна на Боб Дилан и Бенд (The Band) од 1975 година.[27]
 • „Улица на љубовта“ (англиски: Love Street) — песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1968 година.[28]
 • „Биди сам на улицата“ (српски: Буди сам на улици) — песна на српската рок-група ЕКВ (ЕКВ) од 1986 година.[29]
 • „Кадешто улиците немаат име“ (англиски: Where the Streets Have No Name) — песна на ирската рок-група У2 (U2) од 1987 година.[30]
 • „Приказни од улицата“ (англиски: Stories Of The Streets) — песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[31]
 • „Уличен живот“ (англиски: Street Life) — песна од истоимениот албум на американската група „Крусејдерс“ (Crusaders) од 1979 година.[32]
 • „4. јули“ (англиски: 4th of July) — песна од истоимениот албум на македонската рок-група Mooger Fooger.[33]
 • „Сребрени улици“ — песна на македонската поп-пејачка Маја Оџаклиевска.[34]
 • „Уличен одач“ (српски: Улични ходач) — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1985 година.[35]
 • „Улични бранови“ (англиски: Street Waves) — песна на американската рок-група Pere Ubu од 1978 година.[36]
 • „Бегство на главната улица“ (англиски: Exile on Main St.) — музички албум на британската рок-група Ролинг Стоунс од 1972 година.[37]
 • „Уличен живот“ (англиски: Street Life) — песна на британската рок-група Рокси Мјузик (Roxy Music) од 1973 година.[38]
 • „Булевар на детонациите“ (англиски: Detonation Boulevard) — песна на британската рок-група Систерс оф мерси (The Sisters Of Mercy) од 1990 година.[39]
 • „На улицата“ (англиски: Down On The Street) — песна на американската рок-група Стуџис (The Stooges) од 1970 година.[40]
 • „Улица 22“ — песна на македонската рок-група „Funk Shui“.[41]
 • „Улица на зелените цвеќиња“ (англиски: Green Flower Street) — песна на американскиот рок-музичар Доналд Фејген (Donald Fagen) од 1982 година.[42]
 • „Дете на улицата“ (хрватски: Dijete ulice) — песна на хрватската рок-група „Филм“од 1981 година.[43]
 • „Темната страна на улицата“ (англиски: Dark End Of The Street) — песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[44]
 • „На улица“ (англиски: Out In The Street) — песна на британската рок-група Ху (The Who) од 1965 година.[45]

НаводиУреди

 1. dictionary.reference.com.
 2. www.usingenglish.com
 3. www.usingenglish.com
 4. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 12-13.
 5. Јозо Т. Бошковски, Деца и цвеќиња и ѕвезди, Нов свет, Скопје, 1981, стр. 36.
 6. Јозо Т. Бошковски, Деца и цвеќиња и ѕвезди, Нов свет, Скопје, 1981, стр. 41.
 7. Славко Јаневски, Улица. Скопје: Државно книгоиздателство на НР Македонија, 1950.
 8. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 51-52.
 9. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 22-23.
 10. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 31.
 11. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 373-374.
 12. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 71-79.
 13. IMDB, The Street (1923) (пристапено на 29.7.2020)
 14. IMBd, Walking the Streets of Moscow (1964) Awards (пристапено на 8.2.2019)
 15. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 69.
 16. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 17. DISCOGS, Atomic Rooster – Death Walks Behind You (пристапено на 27.11.2021)
 18. DISCOGS, The Beatles ‎– Magical Mystery Tour (пристапено на 9.7.2020)
 19. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 20. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 21. DISCOGS, James White (2) ‎– James White's Flaming Demonics (пристапено на 7.9.2021)
 22. Van Morrison, Astral Weeks, Warner Bros. Records, 1768-2.
 23. YouTube, Van Morrison - Streets of Arklow (пристапено на 28.1.2019)
 24. DISCOGS, Tom Waits ‎– Blue Valentine (пристапено на 21 септември 2021)
 25. Discogs, The Go-Betweens – 16 Lovers Lane (пристапено на 15.3.2021)
 26. Da Dzaka Nakot, Bozjiot prototip. Suriken Records, 027, 2012.
 27. Discogs, Bob Dylan & The Band ‎– The Basement Tapes (пристапено на 30.9.2020)
 28. Discogs, The Doors ‎– Waiting For The Sun (пристапено на 20.5.2020)
 29. YouTube, Ekatarina Velika - Budi sam na ulici (HD) (пристапено на 22.1.2019)
 30. U2, The Joshua Tree, Cai 9218, Jugoton.
 31. YouTube, Leonard Cohen - Stories Of The Streets (Subtitulado) (пристапено на 28.1.2020)
 32. Discogs, Crusaders* ‎– Street Life (пристапено на 22.1.2019)
 33. Mooger Fooger, 4th of July, Corpus Delicti Records, CD 001.
 34. YouTube, Маја Оџаклиевска - Сребрени улици (пристапено на 14.10.2019)
 35. Partibrejkers ‎– Partibrejkers (пристапено на 17.9.2021)
 36. Discogs, Pere Ubu ‎– The Modern Dance (пристапено на 25.2.2021)
 37. Discogs, Rolling Stones* ‎– Exile On Main St. (пристапено на 9.3.2021)
 38. Discogs, Roxy Music ‎– Street Life (пристапено на 22.1.2019)
 39. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Vision Thing (пристапено на 23.9.2019)
 40. DISCOGS, The Stooges ‎– Fun House (пристапено на 9.7.2019)
 41. Funk Shui, Aether, IM0018, ИнтерМедиа, 2012.
 42. Discogs, Donald Fagen ‎– The Nightfly (пристапено на 21.3.2021)
 43. Discogs, Film ‎– Novo! Novo! Novo! Još Jučer Samo Na Filmu A Sada I U Vašoj Glavi (пристапено на 21.5.2021)
 44. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 45. DISCOGS, The Who ‎– My Generation(пристапено на 1.10.2021)