Автопатот — сувоземен пат од највисока класа што служи за движење на моторни возила. Автопатот е направен така што возилата може да се движат со поголема брзина во споредба со двонасочните неразделени патишта. Автопатот се јавува под следниве имиња: (германски: Autobahn, англиски:highway/motorway/freeway, француски: autoroute, италијански: autostrada, шпански: autopista/autovia, итн.

Опис

уреди
 
Клучка на два автопати во Вајоминг, Мичиген

На автопатиштата, ограничувањето на брзината обично изнесува до 130 км/ч, во зависност од теренот, интезитетот на сообраќајот, квалитетот на подлогата, временските услови итн. Но, во некои држави, како на пример во Германија, на автопатот дури и нема ограничување во брзите ленти.

Првите автопатишта се изградени во Италија и САД во дваесеттите години на XX век, а во Германија е изграден првиот 30-километарски автопат во 1932 година.

 
Автопат во Германија

Автопатиштата во Македонија

уреди
Податотека:Skopje ring road.jpg
Обиколница на автопатот кај Скопје

Во Македонија, првиот автопат (делницата кај Петровец) е изградена за време на СФР Југославија во 1979 година (Видете: Автопатишта во Македонија).

Автопатот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Автопатот 5“ (англиски: Highway 5) — песна на американската рок-група American Music Club од 1988 година.[1]
 • „Тажниот автопат“ (англиски: Blue Highway) — песна на британскиот рок-музичар Billy Idol од 1983 година.[2]
 • „Автопат до пеколот“ (англиски: Highway To Hell) - песна од истоимениот албум на австралиската рок-група АЦ ДЦ (AC DC) од 1979 година.[3]
 • „Изгубен автопат“ (англиски: Lost highway) - песна на американскиот кантри-музичар Хенк Вилијамс.[4]
 • „Дух на автопатот“ (англиски: Ghost On The Highway) — песна на американската рок-група The Gun Club од 1981 година.[5]
 • „Клуч за автопатот“ (англиски: Key To The Highway)“ - песна на блуз-рок групата Derek and the Dominos од 1970 година.[6]
 • „Навраќање на автопатот 61“ (англиски: Highway 61 Revisited) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[7]
 • „Ѕвезда на автопатот“ (англиски: Highway Star) - песна на англиската хард-рок група Дип Парпл (Deep Purple) од 1972 година.[8]
 • „Кралица на автопатот“ (англиски: Queen Of The Highway) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1970 година.[9]
 • „Автопатот Хилбили“ (снглиски: Hillbilly Highway) - песна на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[10]
 • „Автопатот 74“ (англиски: Hwy 74) - песна на американската рок-група Kyuss од 1991 година.[11]
 • „Автопат“ (германски: Autobahn) - песна од истоимениот албум на германската електронска група Крафтверк (Kraftwerk) од 1974 година.[12]
 • „Автопат“ (српски: Аутопут) - песна на македонската рок-група Леб и сол од 1987 година.[13]
 • „Изгубен автопат“ (англиски: Lost Highway) — песна на британската рок-група Меконс (Mekons) од 1985 година.[14]
 • „Тажниот автопат“ (Blue Highway) - песна на американскиот рок-музичар Греам Паркер (Graham Parker) од 1988 година.[15]
 • „Автопатот по тихоокеанскиот брег“ (Pacific Coast Highway) - песна на американската рок-група Соник Јут (Sonic Youth) од 1987 година.[16]
 • „Судар на автопатот“ (Wreck On The Highway)“ - песна на американскиот рок-пејач Брус Спрингстин од 1980 година.[17]
 • „Полицаец на автопатот“ (Highway Patrolman) - песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1982 година.[18]

Наводи

уреди
 1. Discogs, American Music Club ‎– California (пристапено на 20.4.2021)
 2. Discogs, Billy Idol – Rebel Yell (пристапено на 24.12.2022)
 3. Discogs, AC/DC ‎– Highway To Hell (пристапено на 13.2.2019)
 4. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 5. Discogs, The Gun Club – Fire Of Love (пристапено на 7.11.2022)
 6. YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)
 7. YouTube, Bob Dylan - Highway 61 Revisited (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 8. Discogs, Deep Purple ‎– Machine Head (пристапено на 20.5.2020)
 9. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 10. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 11. Discogs, Kyuss ‎– Wretch (пристапено на 8.1.2021).
 12. YouTube, Kraftwerk - Autobahn (Album) Full (пристапено на 30.10.2017)
 13. Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)
 14. Mekons* – Fear And Whiskey (пристапено на 26.2.2024)
 15. Graham Parker ‎– The Mona Lisa's Sister (пристапено на 16.12.2017)
 16. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)
 17. YouTube, Bruce Springsteen - The River [1980] - Full Album (пристапено на 30.10.2017)
 18. YouTube, Bruce Springsteen - Nebraska (1982) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)