Автобус — моторно возило за превоз на седум или повеќе патници. Автобусите со помалку од 5,5 метри се нарекуваат минибус.

Автобус од марката „Yutong“, посебно изработен за Скопје
Benz-Omnibus, 1896

Историја

уреди
 
Градски автобус, Марбург, Германија

Првиот автобус во светот бил произведен во 1801 година, од страна на Ричард Тревитик, а неговата демонстрација се одржала на 24 декември истата година во Кемброн, Англија. Тоа бил автобус со парна машина, а можел да носи осум патници. Првиот автобус со мотор со внатрешно согорување работел на бензин, а бил изработен во Германија во периодот 1894-1895 од страна на „Бенц“. Тој располагал со 8 седишта. Првиот градски автобус со мотор со внатрешно согорување се појавил на 12 април 1903 година, во Лондон. Тој бил дизајниран за 25 патници, тежел 6 тони, а силата на моторот изнесувала 26 КС.

Автобусот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Автобус“ — расказ на македонскиот писател Милко Бојковски.[1]
 • „Желба голема како автобус и црвена како автобус“ — расказ за деца на македонскиот писател Генади Болиновски.[2]
 • „Red bus blues“ — кус расказ на македонскиот писател Ѓоко Здравески од 2019 година.[3]
 • „Зошто запреле автобусите“ — расказ за деца на македонскиот писател Неџати Зекерија.[4]
 • „Автобус“ — кус расказ на македонскиот писател Сотир Ристо.[5]
 • „Автобус“ (англиски: The Bus) — песна на американската рок-група Бафало Том (Buffalo Tom) од 1989 година.[6]
 • „Волшебен автобус“ (англиски: Magic Bus) — песна на англиската рок-група Ху (The Who) од 1968 година.[7]

Наводи

уреди
 1. Милко Бојковски, Фотографии од пеколот. Скопје: Бегемот, 2017, стр. 77.
 2. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 22-30.
 3. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 55-56.
 4. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 15-16.
 5. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019, стр. 24-25.
 6. DISCOGS, Buffalo Tom ‎– Buffalo Tom (пристапено на 9.7.2021)
 7. DISCOGS, The Who ‎– Magic Bus (пристапено на 25.3.2018)