Патот е препознатлива маршрута, правец или патека помеѓу две или повеќе места. Патиштата обично се рамни, поплочени или поинаку припремени за да овозможат лесно патување, иако не мора да значи дека се токму од таков тип. Историски гледано, многу патишта биле препознатливи како такви дури и без формална изградба или одржување. Во урбаните области патиштата може да поминуваат низ градовите или селата и да бидат именувани како улици, вршејќи две функции - како урбан простор за пропатување и како пат. Економијата и општеството многу зависат од ефикасните патишта. Во Европската Унија (ЕУ) 44% од сите стоки се носат со камиони низ патиштата и 85% од сите лица се транспртираат со автомобили, автобуси или кочии.

Пат

Патот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Патот како тема во книжевностаУреди

Патот како тема во музикатаУреди

 • „Долгиот пат“ - песна на македонскиот музичар Бодан Арсовски.[7]
 • „Автопат до пеколот“ (Highway To Hell) - песна од истоимениот албум на австралиската рок-група „АЦ ДЦ“ (AC DC) од 1979 година.[8]
 • „Долгиот искривен пат“ (The long and winding road) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1970 година.[9]
 • „Патот и небото“ (The Road and the Sky) - песна на американскиот рок-музичар Џексон Браун (Jackson Browne) од 1974 година.[10]
 • „Изгубен автопат“ (Lost highway) - песна на американскиот кантри-музичар Хенк Вилијамс.[11]
 • „Клуч за автопатот“ (Key To The Highway)“ - песна на блуз-рок групата „Дерек енд д Доминос“ (Derek and the Dominos) од 1970 година.[12]
 • „Навраќање на автопатот 61“ (Highway 61 Revisited) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[13]
 • „Ѕвезда на автопатот“ (Highway Star) - песна на англиската хард-рок група „Дип Парпл“ (Deep Purple) од 1972 година.[14]
 • „Кралица на автопатот“ (англиски: Queen Of The Highway) - песна на американската рок-група „Дорс“ (The Doors) од 1970 година.[15]
 • „Автопатот Хилбили“ (Hillbilly Highway) - песна на американскиот рок-музичар Стив Ерл (Steve Earle) од 1986 година.[16]
 • „Автопат“ (Autobahn) - песна од истоимениот албум на германската електронска група „Крафтверк“ (Kraftwerk) од 1974 година.[17]
 • „Автопат“ (српски: Аутопут) - песна на македонската рок-групаЛеб и сол“ од 1987 година.[18]
 • „Тажниот автопат“ (Blue Highway) - песна на американскиот рок-музичар Греам Паркер (Graham Parker) од 1988 година.[19]
 • „Автопатот по тихоокеанскиот брег“ (Pacific Coast Highway) - песна на американската рок-група „Соник Јут“ (Sonic Youth) од 1987 година.[20]
 • „Патот Старфилд“ (Starfield Road) - песна на американската рок-група „Соник Јут“ (Sonic Youth) од 1994 година.[21]
 • „Судар на автопатот“ (Wreck On The Highway)“ - песна на американскиот рок-пејач Брус Спрингстин од 1980 година.[22]
 • „Полицаец на автопатот“ (Highway Patrolman) - песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1982 година.[23]
 • „Пат за никаде“ (Road to Nowhere) - песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1985 година.[24]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 199.
 2. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 37.
 3. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 25.
 4. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 17-18.
 5. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 266-267.
 6. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 91-92.
 7. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 8. Discogs, AC/DC ‎– Highway To Hell (пристапено на 13.2.2019)
 9. DISCOGS, The Beatles ‎– Let It Be (пристапено на 9.4.2020)
 10. DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)
 11. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 12. YouTube, Layla Derek and the Dominos (пристапено на 30.10.2017)
 13. YouTube, Bob Dylan - Highway 61 Revisited (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 14. Discogs, Deep Purple ‎– Machine Head (пристапено на 20.5.2020)
 15. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 16. YouTube, Steve Earle | Guitar Town | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 30.10.2017)
 17. YouTube, Kraftwerk - Autobahn (Album) Full (пристапено на 30.10.2017)
 18. Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)
 19. Graham Parker ‎– The Mona Lisa's Sister (пристапено на 16.12.2017)
 20. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)
 21. DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)
 22. YouTube, Bruce Springsteen - The River [1980] - Full Album (пристапено на 30.10.2017)
 23. YouTube, Bruce Springsteen - Nebraska (1982) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)
 24. Talking Heads, Little Creatures, Cai 9144, Jugoton.