Туризам во Босна и Херцеговина

Туризмот во Босна и Херцеговина — брзорастечки сектор што претставува важен дел во економијата на земјата. Туристичкото деловно опкружување постојано се развива со сè поактивен систем на промоција на туризмот.

Туризам во Босна и Херцеговина
Водопадите во Кравица
Водопадите во Кравица
Часовен појасСредно европско време (UTC+1)
Повик. бр.+387
Мреж. местоОфицијална туристичка страна

Туристичките посети пораснале во просек за 24% на годишно ниво од 1995 до 2000 година. Солидниот раст на посети од европскиот регион во 2007 година во значителен дел се должи на силните перформанси на Јужна и Средоземна Европа (+ 7%). Особено, Босна и Херцеговина била меѓу посилните играчи со раст од 20%[1]. Во 2013 година, Светскиот економски форум во својот Извештај за конкурентност за патувања и туризам објавил дека Босна и Херцеговина е осмата пријателска нација во светот кон туристите[2].

Во 2015 година, Босна и Херцеговина надмина 1 милион посети и го продолжил растот во 2016 година регистрирајќи 1.148.530 посети (+ 11,6%) во комбинација со 2.376.743 ноќевања (+ 10,9%). 67,6% од туристичките посети и 69% од ноќевањата дошле од странски држави[3]. Според проценката на Светската организација за туризам, Босна и Херцеговина ќе ја има третата највисока стапка на раст на туризмот во светот помеѓу 1995 и 2020 година. Најголемите земји чии граѓани ја посетиле земјата во 2016 година биле Хрватска (11% посети, 11,9% ноќевања), Србија (8,9% посети, 8,4% ноќевања), Турција (10,7% посети, 8,0% ноќевања), Словенија (6,5% посети, 6,0% ноќевања) и Италија (5,4 % посети, 6,5% ноќевања). Покрај тоа, се проценува дека над 1 милион луѓе ја посетуваат Меѓугорје секоја година, но огромното мнозинство од посетителите не се регистритраат од страна на давателите на сместувачки услуги.

Серијата на патнички водичи, Лонли планет, го прогласил Сараево за 43-ти најдобар град во светот[4], и во декември 2009 година го навел Сараево како еден од првите десет градови што треба да се посетат во 2010 година[5]. Со своето 43 место Сараево се нашло пред Дубровник, # 59, Љубљана # 84, Блед на # 90, Загреб на # 125 и Белград на # 143, со што Сараево е најдобриот рангиран град на Балканскиот Полуостров зад Атина, Грција.

Туризмот во Сараево главно е насочен кон историски, религиозни и културни аспекти. Во последниве години, инвестициите го направиле и трговски град, со респектабилна понуда во малопродажба. Градот бил домаќин на Зимските олимписки игри во 1984 година, кои во тоа време биле најголемите Зимски игри во однос на спортистите и медиумите.

Земјата ја обновува својата репутација како одлична ски-одредиште со своите олимписки планински ски-центри како што се Бјелашница, Игман и Јахорина.

Во 2017 година, 1.307.319 туристи ја посетиле Босна и Херцеговина, што претставува зголемување од 13,7% и имало 2.677.155 ноќевања, што претставува зголемување од 12,3% во однос на претходната година. Исто така, 71,5% од туристите потекнувале од странски земји[6].

Во 2018 година, 1.609.310 туристи ја посетиле Босна и Херцеговина, што претставува зголемување од 23,1% и имало 3.343.584 ноќевања, што претставува зголемување од 24,8% во однос на претходната година. Исто така, 71,2% од туристите потекнувале од странски земји.[7]

Во 2019 година 1.990.451 туристи ја посетиле Босна и Херцеговина, што претставува зголемување од 23,6% и има 4,100.401 ноќевања, што претставува зголемување за 22,6% во однос на претходната година. Исто така, 74,4% од туристите потекнувале од странски земји.

Економија и туризамУреди

Туризмот ima голем придонес во босанската економија. Како резултат на тоа, Босна и Херцеговина има широка туристичка индустрија и брз развој на услужниот сектор благодарение на силниот годишен раст на туристичките пристигнувања. Земјата исто така има придобивки од тоа што е летно и зимско одредиште со континуитет во својот туризам во текот на целата година.

Како претежно планинска земја, Босна и Херцеговина поседува некои од најквалитетните скијачки одморалишта во Европа[8].

Во март 2012 година, Сараево победил на натпреварот за патувања на блогот „Најдобар град што треба да се посети“, победувајќи над стотина градови низ целиот свет[9].

Неодамна, градот Високо доживеал неверојатен пораст на туристичките посети заради наводното откритие на Босанските пирамиди, привлекувајќи над 10,000 туристи во првиот викенд во јуни 2006 година.

Меѓугорје станало едно од најпопуларните места за поклонение на католиците[10] (и луѓе од други вери) во светот и се претвори во третото најважно религиозно место во Европа, каде секоја година повеќе од 1 милион луѓе го посетуваат местото[10]. Се проценува дека 30 милиони аџии пристигнале во Меѓугорје од кога започнале познатите прилози во 1981 година[11].

Неум на јадранскиот брег има стрмни ридови, песочни плажи и неколку големи туристички хотели. Цените имаат тенденција да бидат пониски отколку во соседна Хрватска, што го прави популарен кај купувачите. Туризмот и трговијата што ја носи, е водечки придонес за економијата од областа. Туризмот во Неум е активна главно во крајбрежниот регион. Внатрешната област зад Неум има богата археолошка историја и недопрена земја и почнува да го развива земјоделскиот туризам.

Одморите во Босна станале популарни помеѓу жителите на Арапскиот Залив од Источна Арабија[12][13][14][15][16][17][18][19][20]

Туристички атракцииУреди

 
Маријанскиот храм е една од најголемите туристички атракции во Босна и Херцеговина.

Туристичкото одделение на Босна и Херцеговина посочило дека најатрактивните придобивки од посетителите се поради - 1) духот на луѓето. 2) Градовите низ целата земја се добро поврзани со меѓуградските автобуси и 3) поголемите градови со околните природни места се лесно достапни во рок од еден ден. [21]

Некои од туристичките атракции во Босна и Херцеговина вклучуваат:

 • Сараево „Олимпискиот град“. Економски, научен, културен, политички и трговски центар на Босна и Херцеговина. Наречен Европски Ерусалим.
 • Мостар, „Градот на Неретва“, „Град на сонцето“;
 • Тузла родно место на Меша Селимовиќ и познат по панонските „Солени езера“.
 • Бања Лука, „Зелениот град“ со разни културни знаменитости како тврдината, реката и џамијата Ферхадија;
 • Бихаќ и реката Уна со водопадите и реката Уна, во рамките на националниот парк Уна;
 • Зеница, реката Босна и Врандук - средновековна тврдина со џамија;
 • Градот Јајце на Босанските кралеви, основање на Југославија и водопадите
 • Вишеград, местото на мостот Мехмед Паша Соколовиќ;
 • Светилиште на Пресвета Богородица на Меѓугорје, католичко место за поклонение;
 • Приедор, Стара градска џамија (Национално наследство), Национален парк Козара и најголемиот споменик на Босна во Втората светска војна во Мраковица;
 • Реката Неретва и кањоните на реката Ракитница во Горна Неретва;
 • Реката Требиштат и неговите водопади;
 • Буна;
 • Долниот кањон на реката Тара;
 • Античката шума во Перуќица, едно од последните две праисториски преостанати шуми во Европа и кањонот на реката Сутјеска, и во рамките на националниот парк Сутјеска;
 • Историското село Пошитjе;
 • Планината Бјелашница и Јахорина, места каде се одржиле на Олимписките Зимски игри;
 • Сребреница и нејзината природа;
 • Могорјело, римска вила што потекнува од почетокот на четвртиот век. .
 • Неум. Град на јадранскиот брег на Босна и Херцеговина.
 • Добој и неговата тврдина од 13 век;
 • Столац, населбата Беговина и надгробните споменици;
 • Високо, град на босанските кралеви и место на наводните Босански пирамиди;
 • Течањ, еден од најстарите градови во Босна со својот стар град;
 • Бијељина, позната по земјоделството и селото Етно, Станишиќ.
 • Лукавац - Езерото Модрак (Језеро Модрак) најголемото вештачко езеро во Босна и Херцеговина
 • Травник - Родното место на Иво Андриќ и наоѓалиштето на стариот град Травник
 • Острожачка тврдина - замок од 16 век изграден од Османлиите.
 • Коњиц - познат по стариот град, вклучувајќи го и мостот Стара Ќуприја.
 • Почитељ - историско село во близина на Чапљина.

Светско наследство на УНЕСКОУреди

# Слика Име Во УНЕСКО од
1   Стар мост (Мостар) - Стар мост 2005
2   Мост на Мехмед паша 2007
3   Стечки - средновековни гробови 2016

Својства доставени на Тентативниот список:[8]

 • Сараево - единствен симбол на универзална мултикултура - континуиран отворен град (Н.И.) (1997)
 • Пештера Вјетреница (2004)
 • Природниот и архитектонски ансамбл на Јајце (2006)
 • Историското градско место на Пошитиљ (2007)
 • Природен и архитектонски ансамбл на Благај (2007)
 • Природен и архитектонски ансамбл на Блидиње(2007)
 • Природен и архитектонски ансамбл на Столац (2007)
 • Природниот споменик Пештера Вјетреница со архитектонски ансамбл на село Завала (2007)

Зимски спортовиУреди

За време на Зимските олимписки игри во 1984 година, планините на Бјелашница, Јахорина и Игман биле домаќини на скијачките настани. Ова се најпосетуваните планини за скијање во Босна и Херцеговина.

Скијачкиот центар Јахорина бил местото на женските алпинистички скијачки натпревари. Алпските натпревари за мажи се одржале во Бјелашница. На Игман биле одржани натпреварите во ски-скокање. Во меѓувреме, Велико Поле бил домаќин на биатлон, крос-кантри скијање и крос-кантри скијачки дел од нордиски комбинирани натпревари.

Сараево бил домаќин на Европскиот младински олимписки фестивал во 2017 година и заради тоа биле направени инвестиции за изградба на современ ски-лифт и извонреден добар стандард на сместување, особено во Бјелашница и Јахорина.

Планината Влашкиќ, исто така, станала главен центар за зимски туризам поради одличното сместување за скијање, сноубординг и други зимски спортови. Исто така, таа е одредиште за летен и еко туризам со многу пешачки патеки.

Планинскиот и националниот парк Козара изминатите години станал и туристичка атракција за скијање и пешачење.

Региони и градовиУреди

Главниот град Сараево е познат по својата традиционална верска разноликост, со приврзаници на исламот, православието, католицизмот и јудаизмот кои живеат таму со векови[21]. Поради оваа долга и богата историја на верска разноликост, Сараево честопати се нарекува „Европски Ерусалим[22]

Сараево има голема туристичката понуда и угостителскиот сектор има голем раст, благодарение на зголемувањето на бројот на туристите од година во година. Сараево, исто така има корист од тоа да биде и летно и зимско одредиште со континуитет во текот на годината. Туристичкиот водич Лонли Планет го има поставено градот на 43-тото место како најдобар град во светот[23], додека во 2009 година бил наведен како еден од првите десет градови за посета во 2010 година[24].

Во 2013 година, 302.570 туристи го посетиле Сараево, што е за 17,9% во споредба со 2012 година[25][26]. Истата година имало вкупно 595,637 ноќевања, што е 18% повеќе отколку во 2012 година. Спортскиот туризам главно ги користи спортските зданија од Зимските олимписки игри во 1984 година, ски-центрите на планините Бјелашница, Игман, Јахорина, Требевиќ и Трескавица.

Сараево го посетуваат туристи бидејќи со векови претставувал важен трговски центар во текот на Отоманското Царство и и Австроунгарија. Примери на популарни одредишта во Сараево вклучуваат Вруток на Босна, катедралата и џамија Гази Хусрев Бег. Туризмот во Сараево главно е фокусиран на историски, верски и културни места и на зимските спортови.

Мостар и ХерцеговинаУреди

 
Мостар

Мостар е важно туристичко одредиште во Босна и Херцеговина. Меѓународниот аеродром Мостар му служи на градот, како и на железничките и автобуските станици кои го поврзуваат со голем број национални и меѓународни одредишта. Стариот град на Мостар е важно туристичко одредиште со „Стари мост“ како негова најпрепознатлива карактеристика.

Партизанските меморијални гробишта во Мостар се уште еден важен градски симбол и се дизајнирани од архитектот Богдан Богдановиќ. Неговиот сакросантен квалитет се состои во единството на природата (вода и зеленило) со архитектонскиот израз на дизајнерот; споменикот бил вклучен во списокот на национални споменици во 2006 година[27].

„Трговскиот центар Рондо“, „Биосфера мол“, „Орка мол“ и трговскиот центар „Меркатор“ се некои од поновите атракции во градот. Во близина се наоѓа и католичката аџиларија Меѓугорје, како и дервишкиот манастир во Благај, градот Почитељ, водопадот Кравица, приморскиот град Неум, Столац со својата познатата некропола и остатоците од антички грчки град. Во близина на местата се наоѓа и паркот на природата наречен Хутово Блато, езерото Борашко, како и пештерата Вјетреница, најголемата и најважната пештера во Босна и Херцеговина.

Туристичките потенцијали на Требиње се големи. Градот има големи можности за развој на верски туризам. Како последица на бурната историја на градот во Требиње се наоѓа голем број на храмови. Постојат 15 храмови на православната црква, две католички цркви и една џамија. Многу православни храмови се изградени на темели на цркви од ранохристијанскиот период. Градот го опкружуваат манастирите: Добриќево, Дужи, Тврдош, Завала, Петро-Павловиот манастир и Херцеговската Грачаница.

Во текот на летото се одржуваат бројни манифестации, а туристите ги привлекуваат и излетничките места Ластва, Јазина, Оровац и Убла. Туристичка атракција претставува и пештерата Ветреница. Близината на Дубровник и Херцег Нови дополнително ги зголемува туристичките потенцијали на градот.

Босанска КраинаУреди

Регионот Босанска Краина е познат по реките и зелениот пејзаж. Регионот вклучува и културни градови како Бања Лука, Приедор, Бихаќ и Јајце. Старите тврдини и замоци како замокот Острошац и замокот Велика Кладуша направени од Османлиите, а подоцна и од австриско-унгарците се познати места за национално наследство. Градот на босанските кралеви, основањето на Југославија и водопадите го прават градот Јајце кандидат на УНЕСКО.

Во Бања Лука се одржуваат неколку културно-забавни манифестации, како: „Лето на Врбас“, „Враќање в село“, „Кочиќев збор“, „Бањалучки летни игри“ итн.[28] Во околината на Бања Лука се наоѓаат неколку туристички атракции:[28]: Бањ Брдо - се наоѓа јужно од градот на надморска висина од 403 метри, а на неговиот врв се наоѓа споменикот посветен на загинатите партизани од Краина за време на Втората светска војна, дело на Антун Аугустинчиќ, Манастирот Траписти - се наоѓа во Делибашино село во кое во 1869 година дошле Трапистите, припадници на францускиот монашки ред од манастирот La Trappe. Откако добиле дозвола од труската власт, тие формирале заедница и набргу изградиле земјоделско-индустриски објекти за производство на пиво, сирење, тестенини, како и хидроцентрала, печатница, циглана, пекарница, ковачница итн, Крупа на Врбас - се наоѓа на главниот пат М-16, на оддалеченост од 25 километри јужно од Бања Лука. Тука, реката Врбас излегува од кањонот и влегува во Крупско поле при што во неа се влева реката Крупа. Областа обилува со природни и историски знаменитости, како: изворите на Крупа, водопади, Стрикина пештера, манастирот Св. Илија од 16 век, средновековниот град Гребен итн. Српске Топлице - претставуваат извори на термална вода, на оддалеченост од шест километри од Бања Лука.

Национални парковиУреди

Национални паркови на Босна и Херцеговина

Име Основање Површина(км2)
Национален парк „Сутјеска“ 1965 173
Козара 1967 34
Национален парк „Уна“[29] 2008
Национален парк „Дрина“ 2017[30]

Национални паркови на Босна и Херцеговина

Име Основање Површина(км2)
Хутово плато 1995 74.11
Национален парк „Блидиње“ 1995 6

СтатистикаУреди

Број на туристи во земјата[31]

Година Вкупно Зголемување Ноќевања Зголемување
2019 1.640.717 12,0% 3.371.322 10,9%
2018 1.465.412 23,1% 3.040.190 24,8%
2017 1.307.319 13,7% 2.677.125 12,3%
2016 1.148.530 11.6% 2.376.743 10.9%
2015 1.029.000 21.5% 2.143.118 25.2%
2014 846.581 0,3% 1.711.480 -6,1%
2013 844.189 12,9% 1.822.927 10,8%
2012 747.827 9,0% 1.645.521 9,4%
2011 686.148 4,5% 1.504.205 6,2%
2010 656.333 5% 1.416.691 11,7%

Број на туристи во Сараево[32][33]

Година Вкупно Зголемување Ноќевања Зголемување
2019 771.910 28% 1.415.671 19.3%
2018 602.613 26.3% 1.102.458 19.1%
2017 476.873 17,1% 925,545 12,6%
2016 407.339 11,8% 821.357 18,5%
2015 363.818 17,8% 691.990 15,4%
2014 308.907 2,1% 599.533 0,7%
2013 302.570 17,9% 595.637 18%
2012 256.628 10,8% 504.929 12,9%
2011 231.537 10,5% 447,267 13,7%
2010 209.525 13,9% 393.494 12,4%

Во 2018 година, бројот на земји со над 10.000 посетители бил 23[34]
Спосок на земји со над 10.000 посетители:

Место Земја 2019 2018 2017
1   Хрватска - 116.823 96.965
2   Србија - 88.797 77.867
3   Турција - 85.416 90.749
4   Словенија - 65.002 55.527
5   Кина - 58.235 31.780
6   Германија - 50.402 34.612
7   Јужна Кореја - 45.388 52.056
8   Италија - 44.979 43.718
9   Полска - 39.551 39.811
10   ОАР - 35.255 33.896
11   Саудиска Арабија - 30.930 24.402
12   САД - 28.187 25.926
13   Австрија - 26.560 23.889
14   Франција - 20.282 15.851
15   Малезија - 18.779 14.215
16   Црна Гора - 16.923 14.190
17   Холандија - 15.740 13.109
18   Унгарија - 15.070 11.962
19   Шпанија - 14.292 10.473
20   Обединето Кралство - 14.202 12.715
21   Шведска - 12.550 12.320
22   Оман - 11.397 14.052
23   Швајцарија - 10.983 9.858
Вкупно - 1.052.892 923.221

НаводиУреди

 1. „Tourism“ (PDF). Unwto.org. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-28. Посетено на 2010-05-30.
 2. Blanke, Jennifer; Chiesa, Thea, уред. (2013). „The Travel & Tourism Competitiveness Report 2013“ (PDF). World Economic Forum. стр. 455.
 3. „STATISTIKA TURIZMA : Kumulativni podaci, januar – decembar 2016“ (PDF). Bhas.ba. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-05-30. Посетено на 4 January 2018.
 4. Lonely Planet (March 2006). The Cities Book: A Journey Through The Best Cities In The World, Lonely Planet Publications, ISBN 1-74104-731-5.
 5. „Lonely Planet's Top 10 Cities 2010 | Lonely Planet's Top 10 Cities 2010“. News.com.au. Архивирано од изворникот на 2010-10-10. Посетено на 2010-01-19.
 6. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2018-02-17. Посетено на 2020-03-22.
 7. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2019-03-23. Посетено на 2020-03-22.
 8. 8,0 8,1 „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2008-05-01. Посетено на 2006-06-24.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 9. Anil Polat (27 March 2012). „The Best City To Visit Travel Tournament 2012: Championship“. Foxnomad.com. Посетено на 30 March 2012.
 10. 10,0 10,1 „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2013-05-05. Посетено на 2016-02-08.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 11. Vatican Probes Claims of Apparitions at Medugorje Reuters.com, Retrieved March 17, 2010.
 12. „Gulf tourism frenzy in Bosnia polarizes locals“. Religionnews.com. Посетено на 4 January 2018.
 13. „Kuwaiti family buys flat in Sarajevo to escape summer heat“. Menafn.com. Посетено на 4 January 2018.
 14. „Gulf tourism frenzy in Bosnia delights business, polarises locals“. Yahoo.com. Посетено на 4 January 2018.
 15. „Therapeutic tourism draws Saudi tourists to Eastern Europe“. Albawaba.com. 23 August 2016. Посетено на 4 January 2018.
 16. 'We have a different kind of Islam,' say Bosnia's Muslims“. Thenational.ae. Посетено на 4 January 2018.
 17. „Is Saudi-funded mosque in Sarajevo threat to Bosnia's moderate Muslims?“. PBS NewsHour. Посетено на 4 January 2018.
 18. „RPT-Gulf tourism frenzy in Bosnia delights business, polarises locals“. Reuters. 22 August 2016. Посетено на 4 January 2018.
 19. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2016-08-23. Посетено на 2016-08-24.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 20. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2016-08-23. Посетено на 2016-08-24.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 21. Malcolm, Noel. Bosnia: A Short History ISBN 0-8147-5561-5.
 22. Stilinovic, Josip (3 January 2002). "In Europe's Jerusalem", Catholic World News. The city’s principal mosques are the Gazi Husreff-Bey’s Mosque, or Begova Džamija (1530), and the Mosque of Ali Pasha (1560–61). Посетено на 5 August 2006.
 23. Lonely Planet: Best Cities in the World. Lonely Planet. ISBN 1741047315.
 24. „Lonely Planet's Top 10 Cities 2010 | Lonely Planet's Top 10 Cities 2010“. News.com.au. Архивирано од изворникот на 10 October 2010. Посетено на 19 January 2010.
 25. „Kanton Sarajevo: Više turista u 2011“. Vijesti.ba. Посетено на 2013-03-12.
 26. „Statistički Godišnjaci/Ljetopisi“. Fzs.ba. Посетено на 2013-03-12.
 27. „Commission to preserve national monuments“. Kons.gov.ba. Архивирано од изворникот на 14 February 2015. Посетено на 9 June 2015.
 28. 28,0 28,1 Banja Luka - Tourist Guidebook, Tourist organization of the City of Banja Luka.
 29. „mediainfo.ba – Federacija BiH: Proglašen nacionalni park "Una". Mediainfo.ba. Архивирано од изворникот на 13 January 2015. Посетено на 9 June 2015.
 30. „Nacionalni park „Drina" – novo zaštićeno područje u Republici Srpskoj, BIH“. Moja planeta (босански). 2017-09-20. Посетено на 2019-09-10.
 31. http://bhas.gov.ba/Calendar/Category/19
 32. „U KS-u 2013. je najuspješnija turistička godina od kad se vodi statistika“. eKapija.ba. Посетено на 9 June 2015.
 33. „STATISTIČKI GODIŠNJACI/LJETOPISI“. Fzs.ba. Посетено на 9 June 2015.
 34. „архивска копија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-05-29. Посетено на 2020-03-22.

Надворешни врскиУреди