Босански пирамиди


Поглед од Височица кон Високо, денес

Босански пирамиди — наводни пирамиди на Височица во близина на босанскиот град Високо, северозападно од Сараево. Местото станало интереснно за светската јавност во 2005 г. кога локалните власти објавиле дека се работи за пирамиди изработени од човечка рака.

И покрај упорните напори на главниот двигател на проектот, д-р Семир Османагиќ, огромен дел од стручната јавност во светот тврди дека тоа се сосема природни геолошки образби и дека нема никакви докази за човеково вмешателство во планината.


ГалеријаУреди

Пирамида на сонцетоУреди

Пирамида на месечинатаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 43°59′33″N 18°10′21″E / 43.99250° N; 18.17250° E / 43.99250; 18.17250